Fiets- en scooterdiefstal voorkomen: Gebruik deze tips!

Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

Als je informatie zoekt over hoeveel fietsen en scooters er dagelijks worden gestolen, verschillen de cijfers per informatiebron. Wij vatten het voor je samen: het zijn er veel! Natuurlijk wil je zelf liever niet één van de slachtoffers worden. Met onderstaande tips maak je de kans dat jouw tweewieler wordt gestolen zo klein mogelijk.

Tip 1: Gebruik altijd meerdere sloten

Hoe meer tijd het kost om een fiets of scooter los te maken, hoe minder aantrekkelijk het is om deze te stelen. Bovendien zijn de meeste dieven gespecialiseerd in één bepaald soort slot.  Gebruik dus altijd minstens twee, maar nog liever drie, verschillende soorten sloten. Bijvoorbeeld een ringslot, een kettingslot en een beugelslot.

Tip 2: Kies sloten met een keurmerk

Bij sloten geldt dat goedkoop meestal duurkoop blijkt te zijn. Kies bij de aanschaf van je sloten altijd voor modellen met een ART keurmerk. Dit keurmerk kent verschillende niveaus die aangeven hoe goed het slot je tweewieler beveiligt. Heb je een fiets- of scooterverzekering dan weet je waarschijnlijk al dat je een slot met minstens een ART-2 niveau moet hebben,  aangezien dat bij de meeste verzekeraars een vereiste is.

Tip 3: Zet je fiets of scooter op de juiste manier op slot

Wanneer je eenmaal goede sloten hebt, is het ook van belang dat je deze op de juiste manier gebruikt. Zet één van je sloten altijd vast aan een onverplaatsbaar item, zoals een boom, muuranker of fietsenrek. Daarmee voorkom je dat je tweewieler met slot en al wordt opgetild en achterin een busje wordt gezet, of verplaatst wordt naar een donker hoekje waar men uitgebreid en ongezien de tijd kan nemen om je sloten onklaar te maken. Bevestig ketting- of beugelslot altijd hoog en laat het niet op de grond hangen. Wanneer een slot op de grond ligt, kan men er met een steen op timmeren tot het openspringt. Daarnaast is het mogelijk om met een tang de grond als weerstand te gebruiken om het slot door te knippen.  Door je slot hoog te hangen, voorkom je dit.

Tip 4: Gebruik een bewaakte stalling indien mogelijk

In een bewaakte stalling kun je jouw fiets of scooter met een gerust hart achterlaten. Zet je tweewieler uiteraard wel op slot.

Tip 5: Kies een goed verlichte, in het oog liggende parkeerplek

Een dief doet zijn werk graag vlug en zonder op te vallen. Zet je tweewieler daarom op een plek zet die goed verlicht is en waar weel mensen zijn, zoals tegenover een terras of bushalte. Bij een drukke winkelstraat is het juist weer minder veilig. Al die voorbij lopende mensen letten namelijk niet goed op en die drukte werkt camouflerend.

Tip 6: Graveer frame en noteer framenummer

Graveer je postcode en huisnummer in het frame en noteer je framenummer. Mocht je tweewieler worden gestolen en uiteindelijk bij de politie terechtkomen, dan kan men zien dat deze fiets of scooter van jou is en hem bij je terug bezorgen. Het framenummer heb je bovendien nodig voor het doen van een aangifte.