Poldertoren kleurt rood voor culturele sector

Emmeloord - De evenementenbranche, poppodia en theaters sloegen dinsdagavond alarm over de penibele situatie van de branche als gevolg van de coronacrisis met een Red Alert. Bedrijven, overheidsgebouwen en markante bouwwerken zoals de poldertoren in Emmeloord werden in rood licht gezet.

Het rode schijnsel op de toren was tot vijf voor twaalf te zien. Een symbolische tijd volgens de initiatiefnemers, voor wie het echt vijf voor twaalf is. De actie moet aan de politiek duidelijk maken dat de culturele sector het zonder steun van de overheid niet gaat redden. Het gemiddelde omzetverlies komt uit op zo’n 85 procent en veel mensen verliezen hun baan.


Daarom vindt de organisatie dat de steunpakketten moeten worden voortgezet. De actie is een Brits initiatief, en wordt in meerdere landen opgepikt. In Nederland neemt Vereniging Technisch Toeleverancier Evenementen (VTTE) het voortouw. In Emmeloord werd het rode licht op de toren gezet door Luimes AV. B&V licht en geluid in Emmeloord zette het eigen pand in de rode schijnwerper.