Emmeloorders in hoofdrol in ‘Razzia’

Vollenhove - De Meenthe Externe producties, producent van onder andere Storm over de Beulaeke, Droom XL en het Mysterie Wardenier gaat de locatie voorstelling ‘Razzia’ in september alsnog opvoeren in Vollenhove. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Alida Tichelaar (21) uit Emmeloord.

De nieuwste productie van De Meenthe Extern stond gepland voor mei in Rabo Theater De Meenthe en begin juli in Vollenhove. Het coronavirus maakte de voorstellingen onmogelijk. Razzia is een voorstelling gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid en eerbetoon aan verzetsheld Harmen Visser van knokploeg Ome Willem die op de laatste dag van de oorlog in het allerlaatste uur op de dijk tussen Vollenhove en Kuinre werd doodgeschoten door sympathiserende SS-ers.

Razzia verhaalt over de oorlog en het goed en kwaad dat in Vollenhove en omgeving dicht bij elkaar lag. En natuurlijk over de beruchte Razzia’s in 1944 in de Noord Oost Polder waarbij de opgepakte mannen en vrouwen altijd via Vollenhove werden gedeporteerd.

Alida, die de rol van Meike van Dalen in de muzikale vertelling speelt, moet toegeven dat ze het verhaal niet kende. ‘We hebben het op school nooit gehad. Ik ben me er in gaan verdiepen en ik ben ook naar de lezing over de razzia in de bibliotheek geweest.’

Emoties overbrengen

Alida studeert in Zwolle bijna af als logopediste en werkt in haar vrije tijd als welzijnsassistent in de Markehof in Marknesse. Daarnaast zingt ze in bandjes bij het Cultuurbedrijf en werd ze door Barbara Lok gevraagd om auditie te doen. ‘Na twee sessies was ik aangenomen. Maar in de musical zingen is heel anders dan in een bandje. Je moet emoties overbrengen, een verhaal vertellen’, vertelt de mezzo-sopraan.

Ze speelt in Razzia de dochter van Douwe van Dalen, die opgepakt is door de Duitsers en vermoord wordt. Meike is als koerierster actief in het verzet. ‘Het verdriet over de dood van mijn vader neemt plaats voor woede en wraak’, vertelt ze over haar rol.

Ook Renske van Slooten uit Emmeloord werkt mee aan de musical. Zij is in Razzia de moeder van Meike. ‘En in die rol kan ik me heel goed verplaatsen, want ik heb ook een dochter die Meike heet.’ In Razzia maakt ze zich zorgen over het illegale werk van haar dochter. ‘Maar je staat er dubbel in. Ik heb angst om de veiligheid van het gezin. Het is gevaarlijk wat ze doet, maar het is wel belangrijk dat ze het doet.’

Renske doet mee omdat ze graag zingt. Ze schreef zich in voor de audities en werd uit de vele belangstellenden uitgekozen voor de rol. ‘Ik zing al van kinds af aan. Ik heb nog les gehad bij Nynke Hoitsma en ik zong al in koren op het Emelwerda College. Ik zing nu nog bij de vocal group Lok en Lol van Barbara Lok. Renske is enthousiast over Razzia. ‘Het is een indringend verhaal, maar de muziek is zo ontzettend mooi. Het zijn prachtige nummers, die zo goed bij de emoties passen. Je moet het echt zien en horen.’

Multi-cultuurproject

Razzia is een multi-cultuurproject en is geschreven door Jan Blei uit Zwartsluis met muziek van Barbara Lok en Wim Rebergen. Beeld maakt een belangrijk onderdeel uit van de voorstelling en de bekende regionale filmer Klaas Eissens tekent voor dit deel. Houtskool Kunstenares Anca Blok uit Rutten zorgt voor unieke portretten en aangezichten binnen de voorstelling en de 88-jarige schrijfster Marjan Berk is de verteller. Voor de regie is het jonge regietalent Mitchell ten Hove uit Kampen aangetrokken.

De Meenthe externe producties is blij dat de voorstelling alsnog opgevoerd kan worden, omdat deze gemaakt is in het kader van 75 jaar vrijheid. Een tweede reden is dat heel veel buiten producties naar 2021 zijn doorgeschoven waardoor er een overkill aan buitenproducties in 2021 zal komen. Een andere belangrijke reden is dat de voorstelling binnen de coronaregels heel goed gespeeld kan worden en ingetogen en meeslepend is en dus uitstekend past in het huidige tijdsbeeld.

Opvoering

Razzia wordt opgevoerd op 2, 3, 4 en 5 september in park Old Ruitenborg. Kaarten kosten 27,50 euro incl. koffie/thee vooraf, een poncho bij slecht weer en een pauzedrankje. Reserveren via www.demeenthe.nl. Voor gehandicapten zijn speciale voorzieningen te reserveren via info@demeenthe.nl.

Cees Walinga