Moeder, twee kinderen en katten gered bij woningbrand in Emmeloord

Emmeloord - Een korte maar felle brand heeft zaterdagochtend 22 augustus veel schade aangericht in een woning aan de Pallasstraat in Emmeloord. Een moeder, twee kinderen en katten konden op tijd gered worden.

Omstreeks 08:30 uur ontstond er brand in de woonkamer van het huis. Eén van de twee kinderen maakte de moeder wakker maar het drietal kon door de rook al niet meer naar beneden. De buren werden gewekt door geschreeuw en schoten te hulp.

De directe buurman vertelde: “Ik klom op de kliko's en tilde de twee kinderen uit het raam op de eerste verdieping.” Ondertussen schoot een andere buurman met een ladder te hulp waarna de moeder ook uit het huis gehaald kon worden. Vlak hierna kwamen de hulpdiensten ter plekke. De drie bewoners ademden rook in en zijn door ambulancepersoneel in behandeling genomen. Het gaat naar omstandigheden goed met de vrouw en kinderen.

Buurman 

Toen de brandweer arriveerde was er sprake van veel rookontwikkeling in de woning. De brandweerlieden sloegen een raam in waarna men de brand snel onder controle had. Desondanks is er veel rook- en roetschade. Het huis is voorlopig onbewoonbaar, aldus de brandweer.

De brandweer heeft na het blussen twee katten uit de brandende woning gered. De beestjes werden van zuurstof voorzien omdat zij veel rook hadden ingeademd. Een medewerkster van de dierenambulance heeft de huisdieren even later opgehaald. Een dierenarts zal de katten verder onderzoeken.

Volgens de politie is er waarschijnlijk sprake van brandstichting. Er zou door één van de kinderen des huizes met vuur zijn gespeeld. Hier zal verder onderzoek naar worden gedaan, meldde een agent ter plekke.