Roan is klaar voor de start

Espel - De 13-jarige motorcrosser Roan Tolsma uit Espel had zich zo verheugd op dit seizoen, waarin hij mee zou doen aan de Europese tour.

Corona gooide begin dit jaar roet in het eten, maar zaterdag kan hij dan toch vol gas geven op zijn 85cc Husquarvana bij de eerste wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap in Boekel. Voor die competitie worden nog vijf races afgewerkt. Naast Boekel in Halle, Oldebroek, Delfzijl en Arnhem.

Europese wedstrijden

Vorig jaar debuteerde de derdejaars leerling van de Bonifatius Mavo in Emmeloord in de 85cc grote wielen competitie. ‘Dat was een leerjaar. Ik heb veel ervaring op kunnen doen tussen de jongens die echt heel hard gaan. Dit jaar wilde ik doorgroeien in de Europese wedstrijden.’ In de wintermaanden trainde hij fanatiek om topfit aan de start te komen. In de wedstrijden op de crossbaan wordt hij getraind door Klaas Hofstede van Hofstede MX-team.

Zijn vader Harmen Tolsma zorgt ervoor dat zijn motor in goede conditie is. ‘Mijn vader doet het onderhoud en rijdt me naar de wedstrijden, maar ik maak de motor wel zelf schoon.’ Roan is iedere dag ongeveer anderhalf uur met zijn sport bezig. Als hij niet op de motor zit dan doet hij oefeningen die hij van zijn personal trainer Marjorie Borger uit Nieuwleusen via een app ontvangt.

Durf

Ook bij het RTC regionaal trainingscentrum KNMV in Arnhem werd een aantal trainingen gevolgd om zo na de motorloze tijd weer de puntjes op de i te zetten. Hij oefden ook wel eens op de baan bij Rutten. Roan kijkt uit naar de start zaterdag. ‘Ik ben er klaar voor. Mijn conditie is goed, maar mijn snelheid op de motor kan nog wel wat sneller. Dat is een kwestie van durf en veel trainen, rijden en bochten maken.’

Een doel stelt hij zich daarom ook niet. Al zou een plek bij de eerste tien in het eindklassement mooi meegenomen zijn. Volgend jaar ruilt hij de 85cc motor namelijk in voor een 125cc. Een goed klassement rijden zou een mooie sprong zijn naar deze zwaardere klasse.

Cees Walinga