Alles over strijkvrije overhemden

Aangeboden door: overhemden.com

​Je wilt vroeg op kantoor zijn, maar verliest heel wat tijd, omdat je je overhemd nog moet strijken. Herkenbare situatie? Misschien moet je eens de aanschaf van een strijkvrij overhemd overwegen. Strijkvrije overhemden zijn een genot voor elke man, vooral als je niet van strijken houdt. Benieuwd hoe strijkvrije overhemden gemaakt worden? En hoe je ze het best wast? Lees dan snel verder.

Laten we maar met de deur in huis vallen: volledig strijkvrije overhemden bestaan eigenlijk niet. De meeste aanbieders geven dat ook grif toe, want ze willen je geen loze beloften maken. Het merk Eton bijvoorbeeld geeft zelf aan dat ze geen 100% strijkvrije overhemden maken, omdat 100% strijkvrije overhemden niet ademen. Bovendien zijn strijkvrije overhemden gemaakt met ammonia, waardoor ze de strijkvrijheid na ongeveer 20 wasbeurten verliezen. Voor een merk is het dus veiliger en juister om te zeggen dat ze strijkvrijheid benaderen.

Twee ‘strijkvrije’ weeftechnieken

Er zijn verschillende manieren om een strijkvrij overhemd te maken. Zo kiezen sommige merken ervoor om hun overhemden onder spanning te weven. Op die manier wordt het overhemd gedwongen om na het wassen terug naar de originele, strijkvrije staat te gaan. De katoenen draad wordt gespannen en daarna snel vast geweven. De spanning blijft op de draad staan, waardoor de stof zich terug wilt plooien. Na het wassen ziet het overhemd er daardoor weer goed uit.

Een andere manier om strijkvrije overhemden te produceren, is door ze te weven met een synthetische draad. Zo ontstaat er een luchtige weving, met af en toe een synthetische draad erdoorheen. Belangrijk nadeel van deze techniek is dat het overhemd op die manier minder kan ademen. Zo kan er soms wat zweet in je shirt blijven zitten.

Chemische behandeling

Vervolgens wordt het strijkvrije overhemd behandeld met en chemisch goedje. De producent dompelt het overhemd in de chemische substantie waardoor het extra strijkvrije eigenschappen krijgt. Onderzoek toonde aan het chemische goedje mogelijk schadelijke stoffen kan bevatten, waardoor er tegenwoordig van een mildere versie gebruik wordt gemaakt.

Hoe was je een strijkvrij overhemd?

Wil je je favoriete strijkvrij overhemd zo lang mogelijk in topconditie houden? Hou dan rekening met volgende tips:

  • Was je overhemden niet warmer dan 40 graden. Voor de meeste overhemden is 30 graden zelfs al voldoende. Niet zeker op welke temperatuur je het overhemd mag wassen? Check dan simpelweg het label van je kledij.
  • Kies voor maximaal 600 toeren, zo blijft de kwaliteit van je overhemd langer goed.
  • Vermijd een volle wasmachine, want je overhemd heeft ruimte nodig.
  • Hang het overhemd na het wassen meteen op een hanger. Dankzij het gewicht van het water wordt de stof naar beneden getrokken. Kreukels die tijdens het wassen zijn ontstaan, zullen daardoor verdwijnen. 

Het is dus duidelijk dat een strijkvrij overhemd je veel tijd kan besparen. Wil je zelf ook investeren in een strijkvrij overhemd? Neem dan zeker eens een kijkje op overhemden.com, dé specialist in strijkvrije overhemden.