Chris Berndsen – Tollebeek: 4-0

Marknesse - In de eerste serieuze wedstrijd van het seizoen 2020-2021 was Chris Berndsen niet te houden. De aanvaller van SVM was in bloedvorm. Hij scoorde alle goals in de bekerwedstrijd tegen Tollebeek: 4-0.

‘Mazzel’, grapte een ploegmaat. Zelf bleef Berndsen, als altijd, stoïcijns. ‘We hebben de kansen goed benut’, constateerde hij droogjes. Dat is een understatement. Berndsen was superefficiënt en dat was precies het verschil met de aanvallers van Tollebeek. Zij kregen ook riante kansen, maar verzuimden de trekker over te halen. Berndsen was een plaag voor de Tollebeker defensie, die vier kansen kreeg en vier keer doeltreffend was. Twee keer bleef hij oog in oog met doelman Arend Boers koel, een keer kopte hij van dichtbij raak en een keer tikte hij van dichtbij binnen.

 

Vermakelijk

Het was een vermakelijk bekerduel tussen de derde- en vierdeklasser. Het tempo lag hoog en beide ploegen probeerden te voetballen. Van niveauverschil was niets te zien. Tollebeek speelt een klasse lager, maar was gelijkwaardig aan SVM. Tollebeek hield vooral voor rust het speelveld heel klein door ver van de goal te verdedigen en de aanvallen van de thuisclub in de kiem te smoren. Alleen een pass op maat van Sam van Bentem op de diepgaande Berndsen leverde al vroeg in de wedstrijd een goal op: 1-0.

Marijn Brandsema liet de grootste kans op de gelijkmaker liggen, hij schoot de penalty tegen de buitenkant paal. Doelman Christiaan Haagsma had Rik Loman onderuit gehaald in de zestien. Na rust liep SVM uit naar een verdiende, maar geflatteerde overwinning. De paal stond wederom een treffer van Tollebeek in de weg, terwijl de onvermoeibare Chris Berndsen genadeloos huis hield. Berndsen is een mooie voetballer, in meerdere opzichten. Ongekende arbeidsethos, snelheid, diepgang, efficiency en functionele techniek: hij heeft het allemaal.

 

Rouwbanden

Voorafgaand aan het bekerduel stond SVM stil bij het overlijden van twee clubleden, Piet Heddes en Ronald Jager. SVM speelde met rouwbanden om en er werd een minuut stilte gehouden. Een passend eerbetoon voor aanvang van een toch wel gedenkwaardige wedstrijd voor beide clubs, want het was tenslotte de eerste officiële wedstrijd na het stopzetten, half maart,van de competitie. In een vooruitblik op het hopelijk smetteloze, nieuwe seizoen hield Chris Berndsen zich op de vlakte. ‘Na een half jaar zonder voetbal is het lastig inschatten wat de mogelijkheden zijn. Ik vind dat we vanaf het begin volle bak moeten gaan, dan zal blijken wat er mogelijk is.’

Klaas Hessel Kapitein, de nieuwe oefenmeester van Tollebeek, was content over de verrichtingen van zijn mannen. ‘In de eerste helft speelden we goed, maar misten we een paar kansen. Ik denk dat de 4-0 wat geflatteerd is, maar dit zijn mooie oefenwedstrijden. We zijn nog wat zoekende naar een vaste speelwijze, maar ik denk dat we, net zoals tegen SVM vandaag, met twee spitsen gaan spelen. Ik had liever de beschikking gehad over een iets grotere selectie, zodat je meer mogelijkheden hebt, maar er zit zeker muziek in.’

Harry de Ridder