Schoop vijfde op NK meerkamp

Emmeloord - Emmeloordse Manon Schoop (21) is als vijfde geëindigd bij het NK Meerkamp dit weekeinde op de baan van AV NOP in Emmeloord.Emmeloord.

De 21-jarige bouwkundestudente traint bij FC Noord in Heerenveen en was ook als vijfde geplaatst. Ze voldeed daarmee aan de verwachtingen al hoopte ze stiekem op een podiumplek. Tot de laatste twee onderdelen, stond ze nog op een zilveren positie. Vooral dankzij het verspringen zondagochtend. Met een sprong van 5,92 meter sprong ze een PR. ‘Daar was ik wel heel blij mee.’ De zilveren positie vasthouden zou moeilijk worden.

Speerwerpen

‘Het speerwerpen is niet mijn sterkte onderdeel. Ik wist dat ik daar zou verliezen. Ik wierp bovendien met 34,67 meter een paar meter onder mijn PR. Daar verloor ik veel punten’, zegt ze over het een na laatste onderdeel van de zevenkamp.

Op het slotnummer, de 800 meter, bleef ze met 2.23,18 4 seconden onder haar eigen toptijd. Tegenvallend was ook het onderdeel hoogspringen op de eerste dag van de meerkamp. Een week eerder werd ze derde op het NK op dat onderdeel, maar met 1,75 meter bleef ze onder de 1,77 die ze toen sprong en ruim onder haar PR van 1,88 meter dat ze ‘ooit’ sprong. ‘Ik had wel op iets hoger gehoopt.’

Hordenloop

Ook bij de hordenloop en het kogelstoten bleef ze voor eigen publiek onder haar topprestaties. De 200 meter sprint, waar ze vanwege blessuregevoeligheid tegenop zag, liep ze in 25,34 seconden, waar ze ook sneller kan. ‘Maar de voorbereidingen waren vanwege de corona natuurlijk ook niet optimaal, maar we waren blij dat we toch nog de kampioenschappen konden doen.’ Het goud bij de dames ging uiteindelijk naar Anne van de Wiel uit Breda.

Schoop neemt de komende weken even gas terug en start dan met de voorbereidingen op het indoorseizoen. Of de geplande kampioenschappen in januari ook daadwerkelijk doorgaan is onzeker.

Cees Walinga