Heel geregel, coronaproof voetballen

Emmeloord - Het coronavirus dwingt besturen van sportclubs tot een grote inspanning. ‘Er zijn drie keer zoveel vrijwilligers nodig dan normaal om alles in goede banen te leiden’, zegt Henderikus Oostra.

De voorzitter van Flevo Boys is verschrikkelijk blij, dat de competitie voor het eerste elftal weer is begonnen en dat binnenkort op alle velden weer de bal rolt, als pupillen, junioren en alle andere seniorenelftallen ook weer hun wedstrijden afwerken.

‘Maar het is ook superlastig om je als club aan alle voorschriften te houden.’ De inmiddels beroemde en beruchte anderhalve meter, looprichting, registratieplicht, protocollen voor gedrag op het veld: het organiseren van en de controle op naleving van overheids- en bondsvoorschriften hakken er flink in.

Wekelijks ritueel

Het is al weer een half jaar geleden. Het coronavirus zorgde half maart ervoor, dat het kabinet Rutte besloot tot een ‘intelligente lockdown’. Met grote gevolgen voor sportend Nederland en dus ook voor Flevo Boys. Het hek van de accommodatie ging op slot, de competitie zat er plotsklaps op voor alle teams. Net als vele anderen reageerde Oostra vol ongeloof. ‘Het was zo ongewoon. De zaterdag is synoniem aan voetbal. Een wekelijks ritueel. Maar vanaf half maart stond je op zaterdag op en was er geen voetbal. Dat was wel even schakelen.’

Na een paar maanden op slot te zijn geweest, is de accommodatie van de hoofdklasser al weer een tijdje open. Er is weer als vanouds reuring op sportpark Ervenbos, maar dat betekent niet dat alles bij het oude is. Verre van zelfs. ‘De voorschriften vergen veel van de vrijwilligers en vragen veel begrip van iedereen’, merkt Oostra, die weet dat clubs nog lang niet van de beperkingen zijn verlost. ‘We zijn er niet vanaf tot er een vaccin is.’ Dus is het de uitdaging om zoveel mogelijk vrijwilligers te ronselen, maar ook om ze voor langere tijd aan de club te binden.

Registreren verplicht

Om dat voor elkaar te krijgen, worden de vele tientallen vrijwilligers in blokken van twee tot drie uur ingezet. Elke zaterdag zijn er zo’n vijftig nodig voor de handhaving van alle voorschriften. ‘Door met blokken te werken houden we overzicht en blijft het voor iedereen leuk’, aldus Oostra. Wedstrijd van het eerste bezoeken? Dan is registreren aan de poort verplicht. Biertje drinken en patatje eten in de kantine? Prima, maar wederom is registreren verplicht en je krijg een plek aan een tafel toegewezen. Lekker hangen aan de bar is er niet meer bij. Het aantal plaatsen is beperkt.

Het is en blijft nog wennen, voor alles en iedereen. ‘Als er op zaterdag 36 thuiswedstrijden gepland staan, kan het nog lang duren voordat je hebt gedoucht’, weet Henderikus Oostra. Anderhalve meter, hè? ‘Ik heb al gezien, dat voetballers snel naar huis gaan om te douchen en daarna terugkomen om te socializen. Op anderhalve meter. Dat is wel een dingetje.’ De voorman van Flevo Boys heeft vaak overleg gehad met mensen van de gemeente en van de veiligheidsregio en nog is bijsturen regelmatig nodig. Het is het allemaal waard. Want: ‘Iedereen is hartstikke blij om elkaar weer te zien en lekker te kunnen voetballen.’

Harry de Ridder