Donatie Odd Fellows voor beeldscherm oefenzaal fysiotherapie De Schakel

Emmeloord - Revalidatie De Schakel in Emmeloord, onderdeel van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), heeft door de schenking van Odd Fellows een televisiescherm met standaard kunnen aanschaffen voor de oefenzaal fysiotherapie.

'Hiermee kunnen onze revalidanten ‘online’ een fietstocht maken', legt fysiotherapeut Chantal Knuvers uit.

De 59-jarige Ellen Douna uit Emmeloord, die vijf maanden in De Schakel revalideerde, is initiatiefneemster van de donatie. Ellen: 'Toen Levare Cura, de leverancier, in De Schakel langskwam met een proefopstelling was ik erg enthousiast. Nu waren er twee zitfietsen  met elk een scherm en hoefde je niet op elkaar te wachten. Ik hoorde van Chantal dat er niet voldoende financiële middelen waren om dit aan te kunnen schaffen en toen heb ik Odd Fellows benaderd. Odd Fellows is een wereldwijde organisatie die zich op plaatselijk niveau inzet voor een samenleving waarin mensen geven om elkaar'.

Werken aan herstel

Chantal: 'Na dit mooie initiatief van Ellen heb ik aan Odd Fellows uitgelegd waarom het zo waardevol is om het beeldscherm aan te kunnen schaffen. We werken tijdens het revalidatieproces toe naar zelfstandig thuis kunnen functioneren, hiervoor trainen we tijdens de opname met de revalidanten aan het weer kunnen liggen zitten, staan en lopen. Daarnaast werken we aan kracht en conditie. Hiervoor hebben we onder andere ’zitfietsen’ waar ze dagelijks op kunnen trainen. Met het scherm kan een virtuele tocht door een stad, dorp of een (natuur)gebied worden gemaakt. Dit is een verrijking van de training en maakt het fietsen leuker en brengt bekende plekken weer even heel dichtbij. Gelukkig kregen we al snel bericht van Odd Fellows dat we een donatie van 500 euro zouden ontvangen. Door de korting die Levare Cura ons gaf, konden we het televisiescherm met standaard aanschaffen voor bij de zitfiets'.

Trainingsmethode

'Door het beeldscherm voor de fiets te plaatsen wordt  je afgeleid van de pijn die je hebt bij het fietsen', vertelt Ellen. 'Na de proef van drie weken werd het scherm wel gemist, want naast het trainen had je na het fietsen ook een gesprekonderwerp met de mede-revalidanten. Bijvoorbeeld omdat ze de omgeving waar je net was 'langs gefietst' goed hebben gekend, omdat ze daar gewoond hebben'. 'De revalidanten en het team van De Schakel zijn erg blij met deze extra trainingsmethode', vertelt Chantal. 'We willen Ellen, de Odd Fellows en Levare Cura namens de medewerkers en revalidanten van De Schakel dan ook heel erg bedanken!'