Benzinedief hangt werkstraf boven het hoofd

Lelystad - De officier van justitie eiste woensdag 100 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk tegen de Almeerder (27) die ervan wordt verdacht 2.000 liter brandstof te hebben gepikt bij tankstation De Pan op Urk.

Een getuige betrapte de man en zijn 27-jarige kompaan uit Almere op heterdaad op 15 september vorig jaar en belde de politie.

Die kon het duo kort daarna aanhouden op de A6. De Almeerder bekende in de Lelystadse rechtbank de diefstal. Zijn handlanger kon vanwege coronaklachten niet naar de zitting komen. Hij moet zich eind november melden voor de zaak.

De twee gebruikten een speciaal geprepareerde Citroën-bus om de duizenden liters brandstof uit de peilput te halen. Hierin zaten twee ingebouwde containers, waar de brandstof via een slang in was gepompt. Er zat een accu verwerkt in de vloer om de pomp van stroom te voorzien en een soort metalen draad om de olieput mee open te maken.

De verdachte vertelde ter zitting dat hij de eigenaar was van de bus en hem die dag ook bestuurde. ‘Ik wist ook wel wat de bedoeling was van ons ritje naar Urk’, vertelde hij de rechters. ‘Maar meer kan ik er niet over kwijt. Ik en mijn gezin worden bedreigd door de mensen die hier achter zitten. Uit angst voor wat er met ons kan gebeuren, beroep ik me op mijn zwijgrecht.’

Het is nooit onderzocht om wat voor brandstof het precies ging, maar volgens de tankstationhouder miste er na het bezoekje van de Almeerders 2.824 liter Euro ’95 ter waarde van 4500 euro.

De verdachte zat daarvoor drie dagen in voorarrest. ‘Toen ik daar uit kwam, heb ik mijn leven omgegooid. Ik heb nu een huis, vriendin, werk en we hebben kinderen om voor te zorgen. En omdat ik gearresteerd ben, word ik gelukkig nooit meer gevraagd voor dit soort klusjes’, zei hij.

De officier vond toch een voorwaardelijke celstraf op zijn plaats als waarschuwing voor de toekomst. ‘Meneer heeft ook al wat veroordelingen op zijn naam staan, dus dit is een mooie stok achter de deur.’

De rechtbank wijst vonnis over twee weken.