POLDERHEMEL | Scherpe opname Jupiter

Een prachtige scherpe opname van Jupiter door de Hubble-ruimtetelescoop toont recente veranderingen in de atmosfeer van deze reuzenplaneet.

Aflevering 1296
23 SEPTEMBER – 30 SEPTEMBER
 

Nieuw stormsysteem  

 
Op het noordelijk halfrond van Jupiter is een nieuw stormsysteem ontstaan dat er nu nog wittig uitziet, maar al wel structuur heeft. Het kan zijn dat deze storm het lang gaat volhouden. Dan is er ook een kans dat de storm op den duur rood gaat worden, net als de Grote Rode Vlek op het zuidelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond is ook al een veel kleinere versie van de Rode Vlek te vinden. In de toekomst kan Jupiter mogelijk getooid zijn met maar liefst drie rode vlekken. De tijd zal het leren.
 

Herfst begonnen  

 
Op dinsdag 22 september heeft om 15.41 uur de zogenaamde equinox plaatsgevonden. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar. Dag en nacht duren overal even lang. Het markeert het begin van de astronomische herfst op het noordelijk halfrond. Tegelijkertijd begint op het zuidelijk halfrond de lente.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:  

 

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 26 september)
Zon op: 07.30 uur; onder 19.25 uur.
Maan op: 17.58 uur; onder 01.59 uur (zondag).
 
MAAN – De schijngestalte groeit inmiddels aan en we zien onze trouwe wachter aan de avondhemel, niet ver boven de horizon. Op donderdag 24 september komt de maan om 03.55 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Boogschutter). Tevens staat hij (ook op 25 september) in de buurt van Jupiter en Saturnus. Vergeet niet dat de maan alleen ’s avonds is te zien.
 
PLANETEN – Jupiter en Saturnus verschijnen in het zuiden als het donker wordt. Mars wordt later (20.17 uur) zichtbaar in het oosten en en heeft bijna zijn maximale helderheid bereikt. Hij staat in sterrenbeeld Vissen. Momenteel staat de heldere Mars op 63 miljoen kilometer van de aarde. In de nanacht (rond 02.56 uur) staat Mars hoog in het zuiden. Hij is even helder als Jupiter. Rond 03.34 uur verschijnt de zeer heldere Venus als een ’morgenster’ in het oostnoordoosten.
 

Meteoren

 
Er kunnen enkele trage meteoren (oranje) uit de Tauridenzwerm verschijnen. Sterrenbeeld Stier, waaruit de meteoren lijken te komen staat in de nanacht hoog in het zuidoosten. Sommige Tauriden kunnen helder zijn (kans op een vuurbol). Het aantal meteoren per uur is gering.
René P. Elings, tel. 0527-699142