Je kleding correct wassen: de vijf beste tips op een rijtje

Aangeboden door: Heerenzaak.nl

Er zijn leukere klusjes dan het wassen van je kleding. Het is een tijdrovende taak dat maar geen einde lijkt te kennen. Je bent klaar met die stapel overhemden, maar er ligt al een nieuwe lading ondergoed klaar. Het moet nu eenmaal gebeuren, dus kun je er maar het beste van maken. Met onderstaande vijf handige tips helpen we je alvast goed op weg.

Wil je tijd besparen en de kwaliteit van je wasbeurten garanderen? Lees dan snel verder.

1. Sorteer correct

De eerste stap is meteen ook de belangrijkste. Om de was op een correcte manier te kunnen doen, moet je eerst alle kleding sorteren. Hou bij het sorteren rekening met de kleur, het materiaal en de temperatuur waarop je kunt wassen. Voer je deze stap goed uit, dan zal je het langst plezier hebben van je kleding én je wasmachine. 

Sorteer je kleding eerst op productgroep, zoals overhemden of poloshirts. Het is belangrijk om je te sorteren op productengroep. Dit voorkomt beschadigingen. Sorteer daarna op kleur: wit, donker of gekleurd wasgoed. Vervolgens op basis van stof: fijne was (wol), normale was (katoen) of grove was (handdoeken bijvoorbeeld).

2. Kies de juiste temperatuur

Stem de temperatuur van je wasmachine op het soort was af. Zo was je fijne was het best op een maximale temperatuur van 30 graden. Veel wasmachines hebben trouwens een speciaal programma voor fijne was. Normale was gooi je het best in een wasmachine met een temperatuur tussen de 30 en 40 graden. Grove was, zoals handdoeken en zakdoeken mogen op 60 graden gewassen worden.

3. Bekijk grondig de labels

Verlies de wasvoorschriften niet uit het oog, want aan elk kinder-, dames- en heren kleding stuk hangt immers een label met alle wasinformatie. Vaak zijn de voorschriften symbolisch omschreven, maar online vind je snel lijstjes met wat de symbolen precies betekenen. Bij twijfel is het aan te raden om het symbool sowieso op te zoeken, want het zou zonde zijn dat je gloednieuw overhemd gekrompen uit de wasmachine komt.

4. Check eerst alle zakken

Je zou de eerste niet zijn die een wasmachine vol met witte overhemden in blauwe overhemden ziet veranderen. De oorzaak? Je vergat een blauwe pen uit je zak te halen.

Ook papierresten worden vaak vergeten, waardoor je plots verpulverde notities in je broekzak vindt. Muntstukjes en harde voorwerpen kunnen dan weer een gevaar vormen voor je wasmachine. Wanneer dat soort voorwerpen in je wasmachine terecht komen, kan je wasmachine stuk gaan.

5. Ga voor het juiste wasmiddel

Wasmiddel is in vele verschillende vormen en variaties verkrijgbaar: vloeibaar, in poeder en in capsules. Voor witte was en witte overhemden is waspoeder het meest efficiënt. Vloeibaar wasmiddel heeft dan weer het grote voordeel dat het meer geconcentreerd is. Je hoeft dus minder wasmiddel te gebruiken in vergelijking tot waspoeder. Capsules voeg je dan weer toe in de wastrommel. Al heb je daar wel het nadeel dat je niet kan spelen met de hoeveelheid wasmiddel. Dat is immers afgestemd op het vulgewicht, dat je dan ook strikt moet volgen. Lees telkens eerst grondig de verpakking om te bepalen welke capsules geschikt zijn voor jouw type en hoeveelheid was.