Mega operatie aan ‘Urker flats’

Emmeloord - ‘Een enorme operatie’, omschrijft woordvoerder Ineke Leijten van Mercatus in Emmeloord de grote renovatieklus van de flats Old Putten, Verlehorst, Nijenbeek en Hulkesteijn aan de Urkerweg.

De eerste flat, Verlehorst, heeft de metamorfose inmiddels gehad. Dat de bewoners, die tijdens de verbouwing in de flat blijven wonen, hun tevredenheid met het cijfer 8 aangeven, is een opsteker voor de woningcorporatie. ‘De zorg voor de bewoners heeft onze grootste aandacht en dat hun overlast zoveel mogelijk beperkt blijft, was ook ons streven. Maar toen kwam ook nog eens corona. We zijn echt heel blij dat deze aanpak slaagt.’

Jaren ‘70

De uit de jaren zeventig daterende flats ondergaan een rigoureuze verbouwing. De uitstraling naar buiten toe wordt van deze tijd, maar vooral binnen vinden grote veranderingen plaats. Het nog aanwezige asbest wordt verwijderd, de kozijnen vernieuwd met hoogwaardig glas en de muren geisoleerd want de aardgasleidingen verdwijnen.

Waterstof-ready

De 140 appartementen in de flats worden zoals dat heet all-electric. Leijten: ‘En daar zijn we best een beetje trots op, dat we hoogbouw aardgasvrij maken.’ Dat gebeurt met 176 zonnepanelen in combinatie met een bodem warmtepomp. Ook worden de flats ‘waterstof-ready’ gemaakt. In de toekomst kan mogelijk op deze wijze het tekort aan duurzame stroom in de wintermaanden opgevangen worden zonder gebruik te maken van stroom uit het net.

Lift

De woningen worden klaargemaakt voor een duurzame toekomst en daarbij ook toegankelijker voor senioren. Om die redenen wordt bij de flats Hulkesteijn en Nijenbeek een lift aangebouwd, de andere twee hadden er al één. ‘Er komen steeds meer ouderen en zodoende worden de flats ook aantrekkelijk deze doelgroep.’

Warme voering

De bewoners die in het voortraject konden meepraten over de vernieuwing, wilden niet alleen een nieuwe warme voering, maar ook een leuk jasje voor een hippe uitstraling naar buiten toe. ‘Kan het niet de uitstraling krijgen zoals de Jura’, vroegen de bewoners ons’, zegt Leijten. Met panelen, die ook dienen als zonwering, andere galerij- en balkonpanelen én een kleurtje wordt aan die wens invulling gegeven.