Concern voor Werk finalist Werkinnovatie prijs

Lelystad - Concern voor Werk, dat de sociale werkvoorziening uitvoert voor de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde, is één van de tien finalisten voor de Werkinnovatie Prijs 2020, in het leven geroepen door Start Foundation. De finalisten dingen met hun projectidee mee naar 1 miljoen euro.

De tien finalisten zijn geselecteerd uit maar liefst 62 projectideeën, variërend van nieuwe banen in de circulaire economie tot nieuwe banen in de ouderenzorg. Dit brede spectrum aan maatschappelijke vraagstukken zien we ook terug bij de tien finalisten. De uitdaging voor de finalisten is nu om het idee uit te werken naar een hiervoor haalbaar businessmodel. Zij ontvangen ieder 10.000 euro om hun idee verder te ontwikkelen.

In juni 2020 lanceerde Start Foundation in samenwerking met Cedris de Werkinnovatie Prijs. Sociale werkbedrijven en sociaal ondernemers die lid zijn van Cedris, zijn uitgedaagd om met ideeën te komen voor nieuwe betaalde banen voor mensen die nu vrijwel kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Deze wedstrijd verbindt het creëren van nieuw werk met de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan.

Coronacrisis

Voor de coronacrisis stonden al honderdduizenden mensen ongewild met of zonder uitkering aan de kant. De coronacrisis maakt dit probleem nog nijpender, terwijl er genoeg maatschappelijk waardevol werk voorhanden is. Dat blijkt ook uit de vele inzendingen.

Op weg naar een zonnige toekomst

'Op weg naar een zonnige toekomst' is de titel van het projectidee van Concern voor Werk. Het idee is om onderdelen van gebruikte zonnepanelen te recyclen en te verwerken. Het demonteren en sorteren zou gedaan kunnen worden door mensen die zijn aangewezen op beschut werk en mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn.

Op 8 december moeten alle plannen ingediend worden. In januari 2021 kiest een onafhankelijke jury drie winnaars, die elk tot maximaal één miljoen euro ontvangen van Start Foundation om hun plan daadwerkelijk uit te voeren.

Op 28 januari 2021 worden de winnaars bekendgemaakt.