Hans Vreeling: 'Ze gaan met sprongen vooruit'

Emmeloord - ‘Alle jongens en meiden die bij de volleybalschool komen trainen, krijgen de garantie dat ze beter worden. Zeker weten’, zegt Hans Vreeling, oprichter van de Volleybalschool Noordoostpolder.

Vorig jaar kwamen rond de vijftig leergierige jongens en meisjes op zijn initiatief af. Allemaal wilden ze meer tijd aan hun favoriete sport besteden en een betere volleyballer worden. Jammer genoeg gooide corona roet in het eten en eindigde het eerste (halve) seizoen in mineur. Maar het startseizoen smaakt naar meer en na de herfstvakantie, eind oktober, gaat het tweede seizoen van de volleybalschool, die bedoeld is voor jeugd van 8 tot 18 jaar, van start. Hans Vreeling staat te popelen om zijn kennis over te dragen aan een nieuwe lichting volleyballers.

Eerste divisie

Dat de 44-jarige Emmeloorder bedenker van en trainer bij de Volleybalschool Noordoostpolder is, is niet zo raar als je bedenkt dat volleybal hem met de paplepel werd ingegoten. Zijn vader was trainer en vervulde diverse bestuurstaken. Hans zelf speelde ooit in Jong Oranje en bij Sliedrecht Sport in de eerste divisie. Jarenlang speelde hij in heren 1 van Vovem, de vereniging die hem volop steunde in zijn streven om een volleybalschool van de grond te tillen. Zijn zoon, dochter en vrouw volleyballen ook. Kortom, Vreeling is volleybal. ‘Volleybal betekent alles voor me.’

De volleybalschool, die trouwens helemaal zelfstandig, los van Vovem, functioneert is een gevolg van de drang van zijn dochter om meer dan een uurtje per week te trainen. Vreeling nam zijn dochter en een stootje andere enthousiastelingen elke zondag mee naar Huizen, waar ze twee uur extra training kregen. Hij raakte steeds meer betrokken bij de school in Huizen, waarna hij dacht: wat in Huizen kan, kan in Emmeloord ook. Zo gezegd, zo gedaan. De volleybaljeugd uit de polder en ver daarbuiten kan de skills naar een hoger niveau tillen door elke zondag een paar uur extra te trainen.

Wijde omtrek

Alle volleybalclubs uit de polder waren meteen positief over het initiatief van Hans Vreeling. ‘Dit is wat de volleybaljeugd nodig heeft’, was de reactie. De volleybalschool trok vorig seizoen ook jeugd uit de wijde omtrek, van Lelystad tot Steenwijk. De trainingen zijn in de Bosbadhal en Vovem faciliteert, maar de school is echt bedoeld voor iedereen, die een betere volleyballer wil worden. In het nieuwe seizoen neemt Hans Vreeling de CMV- en de C-jeugd voor zijn rekening. Hij heeft Bauke Houtsma gestrikt om de A- en B-jeugd te trainen. ‘Ben ik heel tevreden over.’

Echt volleyballen

Met de CMV-jeugd is meteen het onderdeel genoemd, dat de Volleybalschool Noordoostpolder van veel andere scholen onderscheidt. ‘Vanaf de C-jeugd leren ze pas echt volleyballen, alles daarvoor wordt als een speeltuin gezien in mijn beleving’, zegt Vreeling, ‘maar de CMV-fase is misschien wel de belangrijkste. Daar leer je de basis. Geen oefeningen afraffelen, maar lekker lang oefenen. Zo bouw je een voorsprong op.’ Een toernooi waaraan verschillende volleybalscholen meedoen vormt het slot van het seizoen. Iedereen die training volgt bij de Volleybalschool Noordoostpolder krijgt een tenue. ‘Dat ziet er netjes uit en is goed voor het groepsgevoel’, vindt Hans Vreeling.

Voor info zie www.volleybalschool-nop.nl of mail naar volleybalschoolnop@gmail.com

Harry de Ridder