POLDERHEMEL | Is er leven op Venus?

Recentelijk is door een internationaal team van sterrenkundigen bekendgemaakt dat er een zeldzaam molecuul, dat van fosfine, in de atmosfeer van Venus is aangetroffen. Zou er leven zijn op Venus?

Aflevering 1297
30 SEPTEMBER – 7 OKTOBER
 
 Astronomen speculeren al lange tijd over de mogelijkheid van micro-organismen die in de wolken in de Venusatmosfeer kunnen leven. Op aarde wordt fosfine alleen geproduceerd door de industrie en door micro-organismen die in zuurstofvrije omgevingen leven.
 
Leven in Venusatmosfeer?
Mogelijk wijst de fosfine in de Venusatmosfeer op de aanwezigheid van micro-organismen in die atmosfeer. Leven op Venus staat echter wel voor enorme uitdagingen. Zo is de oppervlakte bijzonder heet en ongeschikt voor leven. Maar ook de hogere atmosferische lagen vormen een uitdaging. De wolken die erin drijven zijn extreem zuur; ze bestaan grotendeels uit druppeltjes zwavelzuur. Het enige gunstige is de temperatuur; die ligt rond de 30 graden Celsius. Natuurlijk is men ook op zoek naar niet biologische processen op Venus die de waargenomen fosfine kunnen verklaren. Een definitief antwoord op de vraag of er echt leven in de atmosfeer van Venus voorkomt kan pas beantwoord worden als er monsters van de atmosfeer genomen kunnen worden. Dat zal in een toekomstige missie zeker gebeuren.
 
Aan de hemel valt deze week te bekijken:
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 3 oktober)
Zon op: 07.42 uur; onder 19.08 uur.
Maan op: 20.05 uur; onder 10.10 uur (zondag).
 
MAAN – Op donderdag 1 oktober is het om 23.05 uur Volle Maan  (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Zeemonster). Na deze dag neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel. Op vrijdag 2 oktober staat hij dichtbij Mars aan de hemel.
 
PLANETEN – Jupiter en Saturnus verschijnen in het zuiden als het donker wordt. Mars wordt kort daarna (rond 19.44 uur) zichtbaar in het oosten en en heeft nagenoeg zijn maximale helderheid bereikt. Hij staat in sterrenbeeld Vissen. Momenteel staat de heldere Mars op 62 miljoen kilometer van de aarde. In de nanacht (rond 02.20 uur) staat Mars hoog in het zuiden. Hij is even helder als Jupiter. Rond 03.54 uur verschijnt de zeer heldere Venus als een ’morgenster’ in het oostnoordoosten.
 
Meteoren
Af en toe kunnen enkele trage meteoren (oranje) uit de Tauridenzwerm verschijnen. Sterrenbeeld Stier, waaruit de meteoren lijken te komen staat in de nanacht hoog in het zuidoosten. Sommige Tauriden zijn helder (kans op een vuurbol). Het aantal meteoren per uur is gering.
René P. Elings, tel. 0527-699142