September; gemiddeld normaal, met uitschieters

Emmeloord De eerste maand van de meteorologische herfst zit erop. September kan vaak nog zomers kan verlopen en dat hebben we dit jaar ook geweten met zelfs nog een tropische dag met meer dan 30 graden.

Deze viel op Prinsjesdag. Op deze 15e kwam het KNMI-station Marknesse met 31,0 graden op de proppen. In Emmeloord zelfs 33,0 graden. Nog nooit werd het zo laat in het seizoen nog zo warm en nog nooit hebben we zo'n warme Prinsjesdag in de polder gehad. De gemiddelde temperatuur voor september is uitgekomen rond de 14,7 graden en dat is vrij normaal.

Het gemiddelde is vooral door de laatste week naar beneden getrokken. Toen kwam de temperatuur met regelmaat onder normaal. In totaal had Marknesse rond de 55 millimeter regen. Dat is te droog. Er hoort volgens de klimaatboeken 66 millimeter te vallen. Het verschilt wel van plaats tot plaats, want in Emmeloord viel er ruim 75 millimeter. Het was verder een hele zonnige maand, met 190 zonne-uren tegen 147 uur normaal. We hebben dit jaar vaak veel zonnige maanden. Het voorjaar was zelfs extreem zonnig. 2020 wordt voor bezitters van zonnepanelen een goed jaar.

Robert de Vries