Wethouder Geert Post trekt zijn conclusie en stapt op

Urk - Wethouder Geert Post (SGP) van Urk heeft dinsdagavond zijn functie neergelegd voorafgaand aan een ingelaste vergadering waarin over zijn integriteit gesproken zou worden.

'Met pijn in het hart', zo liet hij weten. 'Integriteit weegt bij de SGP zwaar en bij mij ook. Ik vond zelf dat ik kon aanblijven, maar vinden anderen dat ook?' Die laatste vraag wachtte hij niet af. Nadat hij bekend had gemaakt om op te stappen, verliet hij de vergaderzaal van het gemeentehuis.

Drugs

Post raakte in opspraak nadat zijn zoon Jelle deze zomer bij de Britse grens werd aangehouden met 400 kilogram drugs in de vrachtwagen. Zijn zoon zit nog steeds vast. Post bleek een belangrijke nevenfunctie bij het transportbedrijf van zijn zoon te hebben, maar verzweeg die bij de gemeente. Vervolgens werd door burgemeester Ineke Bakker een integriteitsonderzoek naar de wethouder gestart. 

Het integriteitsonderzoek naar de nevenfuncties van wethouder Geert Post bij het transportbedrijf van zijn zoon Jelle is vernietigend in haar conclusies. Het noemt een vijftal punten. Post verzuimde zijn nevenfuncties te melden, terwijl hij dat bij zijn aanstelling als wethouder wel plechtig had beloofd. Hij handelt daarmee in strijd met wettelijke bepalingen. De werkzaamheden die hij voor de bedrijven JP Trans Urk B.V. en JP Trans Beheer B.V. deed, zijn in aard en omvang substantiëler dan eerder bekend. Hij werkte naast zijn fulltime baan als wethouder nog eens 20 uur in dat bedrijf.

Schade

De commissie stelt dat de verklaringen van Post voor het nalaten van het melden van zijn bijbaan ontoereikend is. Ook is belangenverstrengeling gebleken uit de wachtlijst uitgifte van gronden. Het optreden van de wethouder brengt daarmee ook de gemeente schade toe.

Fractievoorzitter Jan Willem Bakker van de SGP respecteert het besluit van de Post. De partij beraadt zich op een opvolger en zegt dat er lessen getrokken moeten worden uit het intergriteitsonderzoek naar de wethouder.  

Het rapport met de conclusies is hier te lezen.