Benzinedief draait cel in

Lelystad – De 27-jarige Almeerder die op 15 september vorig jaar 2.000 liter brandstof stal bij tankstation De Pan op Urk, is veroordeeld tot zes maanden cel.

Drie maanden daarvan zijn voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank hoopt dat de man hierdoor niet opnieuw de fout ingaat.

Een getuige betrapte de man en zijn 27-jarige kompaan uit Almere op heterdaad en belde de politie. Die kon het duo kort daarna aanhouden op de A6. De Almeerder bekende twee weken terug in de Lelystadse rechtbank de diefstal, maar wilde uit angst voor represailles verder niet zoveel kwijt. Zijn handlanger kon toen vanwege coronaklachten niet naar de zitting komen. Hij moet zich eind november melden voor de zaak.

De twee gebruikten een speciaal geprepareerde Citroën-bus om de duizenden liters brandstof uit de peilput te halen. Hierin zaten twee ingebouwde containers, waar de brandstof via een slang in was gepompt. Er was een accu verwerkt in de vloer om de pomp van stroom te voorzien en een soort metalen draad om de olieput mee open te maken.

Strafblad

De officier van justitie eiste 100 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk tegen de man. Dat vond de rechtbank echter een te lichte straf, mede vanwege de professionele aanpak van het duo. Maar ook het strafblad van de Almeerder telde daarin mee en ook het feit dat hij nooit openheid van zaken heeft willen geven, zo staat in het vonnis te lezen.