Mensen een betere versie van zichzelf maken

Emmeloord – Vijftien jaar geleden besloten oud-judoka Harold Kooij en zijn compagnon Willem Dikkers hun vitaliteitsbedrijf Optima Forma in Epe uit te breiden met een locatie in Emmeloord.

‘Deze oude boerderij stal ons hart. We vonden het zo mooi.’ In een paar jaar tijd werd die ‘mooie’ polderboerderij, daarvoor vooral bekend als Sportschool De Wit, omgetoverd tot een centrum voor beweging in de breedste zin van het woord.

De mannen hadden een belangrijke missie: mensen in beweging brengen. ‘Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en sociaal-emotioneel. We wilden ze laten zien dat de kracht in jezelf zit en dat jij de regisseur bent over je leven’, vertelt Harold.

De boerderij aan de Drostlaan werd in drie jaar tijd omgebouwd tot een uitgebreid vitaliteitsbedrijf met onder meer een fitnessruimte, zwembad, dojo en ruimtes voor allerlei vormen van therapie.

Overlijden Willem

Toen Optima Forma in 2008 eindelijk echt van start kon in Emmeloord, kregen de initiatiefnemers echter direct een harde klap te verwerken. ‘Willem overleed. Dat dreunde ontzettend door in ons bedrijf, bij zowel de medewerkers als op organisatorisch vlak. Ik denk dat dat wel onze grootste tegenslag is geweest in al die jaren, een enorm gemis’, vertelt Harold.

Maar Optima Forma zette de oorspronkelijke missie vastberaden voort. En groeide in de afgelopen vijftien jaar uit tot een plek waar ‘mensen een betere versie van zichzelf kunnen worden’, zo vertelt vestigingsmanager Chloé Aten.

Multidisciplinair

‘Bij ons kun je prima alleen komen sporten, maar we hebben zoveel meer te bieden. Yoga en mindfulness-trainingen bijvoorbeeld. En we hebben allerlei deskundigen die je kunnen helpen het beste uit jezelf te halen. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding, maar we hebben ook psychologen, psychomotorisch therapeuten, fysiotherapeuten en een personal trainer in huis.’

Want bewegen draait echt niet alleen om sporten, weten Chloé en Harold. ‘Beweging op mentaal vlak is net zo belangrijk als fysieke beweging’, verzekert Harold.

Verzuim en re-integratie

Ook organisaties zoals de gemeente Noordoostpolder, het UWV, scholen, jeugdwerkorganisaties en bijvoorbeeld de Werkcorporatie weten Optima Forma steeds beter te vinden. Chloé: ‘We helpen mensen re-integreren, verzorgen arbeidsfysiotherapie, bedrijfsfitness, verzuimbegeleiding en kunnen teams bijvoorbeeld helpen bij sociale problemen.’ De toekomst staat in het teken van het nog beter neerzetten van die tak. Harold: ‘Zodat iedereen weet dat wij een multidisciplinair vitaliteitsbedrijf zijn.’

En de focus verlegt zich de komende jaren meer van groepslessen naar kleine groepen en individuele begeleiding door bijvoorbeeld een personal trainer. Chloé: ‘De markt vraagt daar om, wij groeien hier graag in mee.’

www.optimaforma.nl