Ebbinge met Kentucky River naar zege Nederlandse Derby

Wassenaar - Pikeur Rick Ebbinge uit Kraggenburg heeft zondag de Nederlandse Derby voor dravers op Duindigt in Wassenaar gewonnen. Deze prijs had de wereldkampioen nog niet op zijn palmares.

De belangrijkste race voor driejarige paarden werd verreden zonder publiek, maar uiteraard wel met online-beelden en de mogelijkheden om in te zetten op de winnaar. Aan de start verschenen 15 deelnemers die de strijd met elkaar aangingen op het parcours van 2600 meter. 

Ebbinge had met Kentucky River de huizenhoge favoriet in handen. De combinatie liet er geen gras over groeien en nam snel de leiding om die niet meer af te staan. 'Ik ben erg blij dat we gewonnen hebben. Het moet altijd nog maar gebeuren', zei de opgeluchte Ebbinge in gesprek met de Leeuwarder Courant. Over zijn paard was hij vol lof. 'Kentucky is een ideaal koerspaard met een geweldig karakter. Dit geeft in grote koersen vaak de doorslag.'

24.000 euro

Ebbinge schreef een jaar eerder met Velten von Flevo de Duitse Derby op zijn naam. De winnende draver wordt getraind door Jeroen Engwerda die met Zoran Lobell in 2009 dit nummer won. Voor eigenaar en fokker Aad van Schie was het de eerste Derby-overwinning in de bijna vijftig jaar dat hij dravers heeft. De zege leverde 24.000 euro op.