Ode aan de Flevolandse boer op 'Thank a Farmer Day'

Regio - We staan er vaak niet bij stil, maar de boer is elke dag aanwezig in het leven van veel Flevolanders. Een substantieel deel van ons voedsel zoals bijvoorbeeld groenten, fruit, zuivel en vlees hebben we te danken aan de inzet van onze boeren.

Vandaag is het ‘Thank a Farmer Day’. Een dag, die speciaal in het leven is geroepen om meer bewustwording te creëren bij de consumenten als het gaat over het belang van het altijd beschikbaar hebben van voedsel. De boer speelt hier een cruciale rol in. 

'Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Voor boeren is het ook nu in coronatijd ‘business as usual’, maar het brengt echt de nodige uitdagingen met zich mee om alle huishoudens dagelijks te voorzien en te laten genieten van vers voedsel', aldus Willeke Waller van de Rabobank. 

Dutch Food Week

Bauke van der Veen, bestuurslid van Flevofood, een samenwerkingsverband van Flevolandse voedselproducenten zoals boeren, bakkers, brouwers en andere smaakmakers, beaamt dit.
'En daar willen we tijdens de Dutch Food Week eens extra bij stil staan en de boeren heel hartelijk bedanken! De Flevolandse boeren staan garant voor een groot deel van onze voedselzekerheid. Duurzaam voedsel produceren met liefde voor de natuur en de omgeving waar in ze werken en leven, zit verankerd in hun genen. Bovendien is de agrarische sector één van de grootste sectoren van Flevoland en dit is echt niet alleen grootschalige productie. Flevoland kent veel koplopers die investeren in innovatieve ontwikkelingen en diverse circulaire en duurzame oplossingen'.

Groentetuin van Europa

Met maar liefst 5.000 boeren en 1.000 verschillende producten, mag Flevoland zich met recht de groentetuin van Europa noemen. Waller: 'Daar mogen we echt trots op zijn. En hoe mooi zou het zijn als we deze groenten vaker op ons bord terug zien'.

Nieuwsgierig naar lokale boeren en waar je lokale producten kunt kopen? Kijk eens op www.lokaalvoedselflevoland.nl. Hier vind je ook een wall of farm.