Oud-Emmeloordse Daouia Larabi promoveert aan RUG

Emmeloord - Daouia Larabi, oud-leerlinge van OJS De Zevensprong en het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord, is 7 september gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen tot doctor in de Medische Wetenschappen.

Haar proefschrift heeft als titel: “Insight in the brain: A multimodal approach investigating insight in individuals with a psychotic disorder and healthy individuals”. Larabi onderzocht welke hersengebieden betrokken zijn bij ziekte-inzicht bij mensen met een psychotische stoornis, en welke hersengebieden belangrijk zijn voor het vermogen tot zelfreflectie bij mensen met een psychotische stoornis en gezonde mensen.

Ziekte-inzicht

Verminderd ziekte-inzicht is een veelvoorkomend probleem bij mensen met een psychotische stoornis (50-80%). Zij vinden zichzelf, in meer of mindere mate, niet ziek en vinden behandeling niet nodig. De resultaten uit Larabi’s proefschrift dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe behandelopties met een focus op specifieke hersennetwerken.

Daouia Larabi (1988) studeerde Geneeskunde en Klinische Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bovenstaand onderzoek is uitgevoerd op het Cognitive Neuroscience Center van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is ze werkzaam als postdoctoraal onderzoeker op het Forschungszentrum Jülich in Duitsland.