Mooie druivenoogst Maronesse

Marknesse - Nog een weekeinde te gaan en de druivenoogst bij de Maronesse in Marknesse is binnen. Wijnboer Cor van der Vreeken is een tevreden mens, want de oogst is goed.

Zaterdag werden de witte Johanniter druiven van de ranken geknipt en dat ging met 15 man bijzonder vlot. ‘We zijn iets voor tien uur begonnen en rond drie uur waren we klaar. We konden alles wegknippen. De oogst is erg mooi.’ Mooi, in de zin dat de opbrengst goed is, maar ook de gehaltes suiker en zuur stemmen de wijnboer tot tevredenheid. Van de witte Johanniter druiven wordt een droge fruitige wijn gemaakt, de zogenaamde Nieuwland 2020, die volgen jaar mei/juni gebottled wordt.

Zaterdag wordt de druivenoogst, die in september begon, in de wijngaard afgerond met de pluk van de roze druiven, de zogenaamde Souvignier Gris, waar uiteindelijk een stevige droge witte wijn voor bij de maaltijd van gebotteld wordt. Daarna is het even rustig op de wijnboerderij. ‘Ik ben wel dagelijks in de kelder, maar het wordt weer drukker als het blad van de druivenstruiken is en de wintersnoei begint. Die moet voor 1 maart klaar zijn’, zegt Van der Vreeken.