STOPPELS | Filmische werkelijkheid?

Leek een tweede golf, veroorzaakt door het coronavirus, eerder voor veel mensen nog ver weg, het komt nu toch beangstigend dichtbij. Erger, het is al zover. En echt, als het gefilmd zou worden zou u het waarschijnlijk bijna niet geloven.

Rampenfilms

Wat dat betreft lijkt het wel hetzelfde als de zogenaamde rampenfilms die begin deze maand op tv te zien waren. Weet u, als er niets aan de hand is, er geen enge pandemie zoals nu is, dan is zo’n film één groot spektakel. U bent blij dat dit niet echt is en gaat met een gerust hart slapen.

Hoe wrang is de werkelijkheid vandaag de dag in heel de wereld, en nu ook al in de Noordoostpolder. Feit en fictie zijn gelukkig nu nog uit elkaar te houden. Stukken aarde scheuren niet uiteen met als gevolg kilometers hoge golven, en er is geen meteorietenregen waarbij grote ‘stenen’ ter grootte van rotsblokken naar beneden vallen.

Feit

Hoe de personages in zo’n rampenfilm niets in de gaten hebben van de op handen zijnde ramp, in hoeverre kunnen wij nog denken dat het coronavirus iets is van ‘het zal wel een beetje meevallen’? Want velen onder ons weten dondersgoed dat dit virus enorme schade kan aanrichten net als in die films waar flatgebouwen en bruggen neerstorten alsof ze van kauwgom zijn gebouwd.

Zou dit coronavirus een filmische werkelijkheid zijn? Ik denk het niet, de tweede golf is een feit.

Jacqueline Voskuil

jacqueline-voskuil@hotmail.com