POLDERHEMEL | Bodemmonster

Op 20 oktober 2020 heeft de planetoïdesonde OSIRIS-REx de oppervlakte van de planetoïde Bennu aangeraakt en er een bodemmonster van genomen. Even leek het er op dat er een probleem zou optreden, want er werd materiaal verloren.

Aflevering 1301

28 OKTOBER – 4 NOVEMBER

Voldoende materiaal van Bennu

Beelden van de opvangkop van de sonde lieten zien dat er meer dan voldoende materiaal is opgeraapt, meer dan het vereiste, minimaal 60 gram. Het materiaalverlies dat werd waargenomen wordt waarschijnlijk veroorzaakt omdat het afsluitdeksel door opgevangen stenen mogelijk niet goed sluit. Het wegen van het materiaal door de sonde aan het draaien te brengen laat men daarom achterwege. Zo wordt het verlies beperkt. De volle opvangkop wordt zo snel mogelijk in een verzegelde capsule geplaatst. Deze capsule zal over tweeënhalf jaar op aarde afgeleverd worden.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 31 oktober)

Zon op: 07.33 uur; onder 17.08 uur.

Maan op: 17.28 uur(zaterdag); onder 08.09 uur (zondag).

MAAN – Onze getrouwe satelliet is goed te zien. Op zaterdag 31 oktober is het om 15.49 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeelden Ram/Zeemonster). Hij komt dan om 17.32 uur op. Na zaterdag verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel en neemt de schijngestalte weer af.

PLANETEN – Jupiter en Saturnus verschijnen in het zuiden als het donker wordt. Mars is dan zichtbaar in het oosten en is over zijn maximale helderheid heen. De komende tijd wordt hij minder helder. Hij staat in sterrenbeeld Vissen. In de nacht (rond 23.00 uur) staat Mars hoog in het zuiden. Rond 04.13 uur verschijnt de zeer heldere Venus als een ’morgenster’ in het oosten. Kort voor zonsopgang is met behulp van een verrekijker met enige moeite Mercurius dicht boven de horizon, linksonder Venus, te ontwaren.

Meteoren

Af en toe kunnen enkele trage meteoren (oranje) uit de Tauridenzwerm verschijnen. Sterrenbeeld Stier, waaruit de meteoren lijken te komen staat in de nanacht hoog in het zuidoosten. Sommige Tauriden zijn helder (kans op een vuurbol). Het aantal meteoren per uur is gering. Ook is de Orionidenzwerm nog actief. De meteoren lijken afkomstig te zijn uit het bekende wintersterrenbeeld Orion. De activiteit van de Orioniden neemt wel af.

René P. Elings, tel. 0527-699142