Openingsfeest pand MCM uitgesteld

Marknesse – Machine Constructies Marknesse MCM, wilde graag deze maand met open dagen haar gloednieuwe bedrijfshal en kantoorruimte aan de J. Marisstraat tonen aan het publiek. ‘Maar je moet het nu niet willen in coronatijd’, zeggen algemeen directeur Cor van Vilsteren en technisch directeur Mark Hilderink.

In augustus werd nog gedacht aan open dagen met een tijdslot, maar nu corona helemaal op zijn retour is, is dat ook uitgesloten. ‘En uiteindelijk wil je het ook waardig doen’, klinkt het in koor. Maar het neemt niet weg dat de twee stonden te popelen om wat er het afgelopen jaar is neergezet te showen aan belangstellenden.

Aan de J. Marisstraat is onder eigen beheer een hal met een vloeroppervlak van 9500 vierkante meter verrezen en een kantoorgebouw van tweemaal 500 vierkante meter. Het complete bedrijfsterrein meet 2 hectare. ‘We zaten veel te krap op de oude locatie met 6700 vierkante meter bebouwd. In 2018 stelden we ons de vraag: wat nu?’

Slimmere logistiek

MCM, dat metalen halffabricaten maakt voor machineproducenten, wilde in de nieuwbouw ruimte voor een slimmere logistiek en voor groei op het gebied van digitalisering, robotisering en automatisering. Dat er een kavel in Marknesse beschikbaar was om dit te kunnen realiseren was mooi meegenomen. ‘De plek had net zo goed Emmeloord kunnen worden. Wij wonen allebei in Marknesse en het is mooi voor het dorp dat we hier zitten, maar de bedrijfsvestiging is wel een rationeel economisch besluit. Toen de ruimte hier beschikbaar was, waren we er wel snel uit’, vertelt Van Vilsteren. De samenwerking met dochterbedrijf TCM, dat op steenworp afstand ligt, was ook niet onbelangrijk bij de keuze.

Perfect werkklimaat

In september 2019 ging de eerste paal de grond in en twaalf maanden later was de oplevering van het gasloze bedrijfspand. Er is gebouwd voor de toekomst met gebruik van natuurlijke materialen, zoals gecertificeerd hout en iedere ruimte wordt apart geventileerd. ‘De lucht wordt gezuiverd en met het ventilatiesysteem wordt het pand ook verwarmd of gekoeld. Er is een perfect werkklimaat voor onze mensen’, benadrukt Hilderink. Bij MCM werken 90 mensen.

Het systeem zuigt ook stofdelen af, zodat op werkniveau op de fabricage-afdeling de kwaliteit van de lucht uitstekend is. ‘En verder is er veel aandacht geschonken aan de akoestiek en het licht’, vult Van Vilsteren aan. Maar afgezien van het feit dat door corona de opening uitgesteld moet worden, was de zorg dit voorjaar: hoe gaat het met de zaken.

Diversiteit

Van Vilsteren: ‘In onze branche zijn de omzetten sinds de corona gemiddeld 10 tot 20 procent gedaald. Wij hebben gelukkig geen daling gehad, maar we hadden wel extra kosten.’ Dat MCM de coronacrisis redelijk is doorgekomen, heeft te maken met het brede spectrum waarop ze actief is. ‘We hebben veel agrarisch gerelateerde klanten in de procesindustrie en logistieke bedrijven, denk aan Bol.com. Die hadden minder last van de coronacrisis. In verschillende sectoren actief zijn en diversiteit in de markt zoeken, is onze kracht’, legt Van Vilsteren uit.

Met de nieuwbouw richt MCM zich nu op een stapsgewijze groei die vooral door verdere automatisering en robotisering gestalte moet krijgen. MCM wil ernaartoe dat wanneer een machinebouwer een bouwtekening levert, MCM deze automatisch kan verwerken, door middel van het koppelen van systemen. Met de nieuwbouw is daarvoor een nieuwe afdeling ICT toegevoegd.

Omscholen

‘We verwachten niet meteen veel groei in personeel, maar wel een verschuiving. We zullen mensen moeten omscholen; er verdwijnen functies en er komen nieuwe bij. Die dynamiek past ook bij ons’, zegt Hilderink. MCM is namelijk een leerbedrijf pur sang en werd dit jaar door Friese Poort zelfs uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar. Ook maakt MCM-onderdeel uit van het Innovatiecluster Noordoostpolder, waarin 8 technische bedrijven participeren en van elkaar leren.

In het nieuwe pand liggen ook uitdagingen voor de afdeling marketing en verkoop. Van Vilsteren: ‘We zullen meer laten zien wat we kunnen.’ Ook omdat er door de extra ruimte en efficiëntere processen meer verwerkt en dus omgezet kan worden bij MCM. ‘Dat is waar we nu mee bezig zijn; de flow versnellen, het tempo van ingaande naar uitgaande producten verbeteren. We werken aan minimale voorraden en zijn al ver met het automatiseren van het intern transport. De inzet van een automatic guided vehicle, oftewel een robotkarretje, maakt deze ontwikkeling van slimme logistiek op korte termijn zichtbaar in de hal. Bij beter gestroomlijnde processen kunnen er meer opdrachten verwerkt worden.

Om die processen draait het bij MCM. ‘We maken geen eigen eindproducten. Wij zoeken klanten die ontwerpen en monteren en dan doen wij alles wat ertussen zit op het gebied van plaatwerk, verspaning, constructie en oppervlaktebehandeling.’ Nogmaals Hilderink en Van Vilsteren hadden dat graag willen laten zien, maar bewaren het feestje voor na de corona.

Cees Walinga