Osteopathie Emmeloord:COVID-19

Een virus is een heel klein deeltje wat we alleen kunnen waarnemen onder elektronenmicroscoop. Het bestaat uit erfelijk materiaal, verpakt in een eiwitomhulsel. Maar het belangrijkste voor ons is dat een virus pas biologisch actief wordt als de cellen levende organismen binnendringen. In de cellen van het levende organisme kan een virus zich vermenigvuldigen.

We kennen ze vooral van de griep en verkoudheid. Maar ook buikgriep of een koortslip ontstaan door een virus. We kunnen besmet raken door kleine druppeltjes bij hoesten of niezen of door contact met lichaamsoppervlakten (bijvoorbeeld de handen) waar het virus op zit. Als iemand besmet is, kunnen na een aantal dagen klachten ontstaan; dit kan ook langer duren, dit is per virus anders.
 
Er zijn dus verschillende soorten virussen. De Coronavirussen zijn daar één van. Het woord Corona is vertaald vanuit het Latijn: krans. Omdat er een krans om het virus zit wordt deze soort Corona genoemd.
 
Coronavirussen
COVID 19 (Coronavirus disease 2019) is de ziekte die veroorzaakt wordt door het huidige Coronavirus. Net zoals bij andere virussen is het zeer verschillend per persoon hoe de ziekteverschijnselen zijn. Wel kunnen we stellen dat voor een bepaalde groep mensen de ziekte heel heftig kan zijn. Bij besmetting duurt 2 tot 12 dagen voordat iemand ziek wordt. Het RIVM geeft daarom voor de zekerheid maximaal 14 dagen aan. COVID-19 treedt vooral het lichaam binnen via de luchtwegen (dus via de ademhaling). Het kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. 

Omdat het virus verspreid wordt door hoesten en niezen is het belangrijk om in een papieren zakdoek te niezen en deze daarna gelijk weg te gooien en de handen te wassen. Als we geen papieren zakdoekjes voorhanden hebben kunnen we het beste in de elleboog niezen. Dit alles is omdat het virus via druppeltjes in de lucht komt. Als andere mensen deze druppeltjes inademen of op de handen krijgen (en via de handen in de mond, neus of ogen krijgen) kunnen zij besmet raken met het virus. Bij niezen kunnen de druppels ruim 50 cm ver in de niesrichting komen, daarom moeten we ook een ruime afstand (1,5 m advies) van elkaar houden.
 
Wat kunnen we preventief doen
Naast de RIVM maatregelen kunnen we zelf ook zoveel mogelijk voorkomen dat we ziek worden.
  1. Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn, de buitenlucht is veel gezonder dan de lucht in huis
  2. Als je toch meer in huis moet zijn (thuis werken e.d.) zorg dan voor goede ventilatie, zet ramen tegen elkaar open. Als het buiten te koud is, ventileer dan ieder uur ca. 10 minuten.
  3. Wees lichamelijk wat actiever zoals wandelen, fietsen, recreatief sporten, maar lekker actief in de tuin e.d. is ook goed. Het liefst zoveel mogelijk buiten.
  4. Eet gezond, m.n. voldoende groenten en fruit
En als je toch COVID-19 hebt gehad
Wij hebben we een aantal patiënten onder behandeling (gehad) die (mogelijk) met COVID-19 besmet zijn geweest. De meeste van deze patiënten klagen over benauwdheid. We zien dat ze in zo’n geval niet goed kunnen doorademen, als of het in de borstkas ‘verkleefd’ is. 
Bij de osteopatische behandeling besteden we aandacht aan de beweeglijkheid van de borstkas (ribben en borstwervels) en de spanning* van de longvliezen rondom de longen. Deze gaan we mobiliseren. Ook kijken naar de spanning in het gebied onder het middenrif, de bovenbuik. Als daar veel spanning zit, kunnen we ook niet goed een ‘buikademhaling’ doen.
 
* Indien er over spanning gesproken wordt betekend dat hier dat het weefsel strakker staat, b.v. een gespannen spier staat strakker en voelt ‘harder’ aan. 
 
Door het middenrif loopt de 10e hersenzenuw. Deze is belangrijk voor het reguleren van de maag-darmfunctie, dus voor onze voedselvertering en de opname van voedingsstoffen. Als deze zenuw langdurig onder druk staat, wordt de functie van het maag-darmsysteem zwakker. Dit kan leiden tot een verminderde voedselvertering, waardoor in de buik weer spanning kan ontstaan. 
 
Voor meer informatie omtrent de mogelijkheden van een osteopatische behandeling (na COVID-19), 
dan kunt u contact opnemen met:
 
Osteopathie Emmeloord
Revelsant 1, 8303 ZL  Emmeloord
Tel. 0527-231161
Mobiel: 06-40086759 
(alleen whatsapp en sms)