Tandartspraktijk Emmeloord gebruikt preventiemethode voor kinderen

Als ouder weet u dat het gezond houden van het gebit van de kinderen niet vanzelf gaat. Goed poetsen en naar de tandarts gaan zijn essentieel bij het gezond houden van de mond en daar kunnen de meeste ouders best wat hulp bij gebruiken. Tandartspraktijk Emmeloord start daarom met de Gewoon Gaaf-preventiemethode.

Gewoon Gaaf is ontwikkeld door het Ivoren Kruis en richt zich op kinderen van 0 tot 18 jaar en diens ouders/verzorgers. Doel van de preventiemethode is om ouders en kinderen te laten inzien wat de eigen invloed op het voorkomen en ontstaan van gaatjes is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Gewoon Gaaf-preventiemethode tot 70 procent minder gaatjes kan leiden. 

Mondhygiëniste Marian Schulting van Tandartspraktijk Emmeloord is enthousiast over de methode. “Dagelijks zie ik patiënten die door een slechte mondhygiëne last krijgen van gebitsproblemen. Bij kinderen wil je dit natuurlijk graag voorkomen. Met Gewoon Gaaf kunnen wij kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje begeleiden naar een gezond volwassen gebit”, aldus Schulting.

Individuele aanpak
Gewoon Gaaf bestaat uit een stappenplan voor de leeftijdsgroepen 0 tot 4 jaar, 4 tot 12 jaar en 12 tot 18 jaar. Binnen deze stappen wordt er naar het kind als individu gekeken. De tandarts of mondhygiënist maakt voor elk kind een eigen plan en dit plan kan dus ook binnen het gezin verschillen. “Deze individuele aanpak maakt dat het werkt. We kijken bijvoorbeeld naar de mondhygiëne, maar ook naar het doorbreken van tanden en kiezen en of er (beginnende) gaatjes zijn. Deze informatie gebruiken we voor het zo goed mogelijk begeleiden van de kinderen en hun ouders.”

Binnen het programma is er aandacht voor het zorgvuldig poetsen van de tanden en het voedingspatroon van de kinderen. “Wij geven de kinderen en hun ouders veel tips voor thuis. Ook de belangrijke rol van voeding en het effect op de ontwikkeling van gaatjes blijft niet onbesproken. Over dit soort thema’s gaan we op een prettige manier het gesprek aan”, zegt Schulting. 

Uiteindelijke doel 
Uiteindelijk is het doel van de Gewoon Gaaf-methode dat kinderen met gezonde en gave gebitten opgroeien. Schulting: “Kinderen 
vinden het zelf ook prettig als ze een schone en gezonde mond hebben. Wij realiseren ons dat je hier als ouder best wat hulp bij kunt gebruiken. Gewoon Gaaf geeft ons alle handvatten om hier met elkaar mee aan de slag te gaan!”

Wat mag dat kosten? 
Begin dit jaar maakten diverse zorgverzekeraars bekend ouders waarvan de kinderen nooit bij de tandarts zijn geweest, hier een brief over te sturen. Met deze brief willen de verzekeraars ouders informeren over het belang van tandheelkundige zorg bij kinderen en ze wijzen op het feit dat tandheelkundige zorg voor kinderen volledig wordt vergoed. Tandarts-Implantoloog Ward Lange van Tandartspraktijk Emmeloord ziet het echter nog te vaak misgaan.

Volledig vergoed
Het is niet bij alle ouders bekend dat tandheelkundige zorg voor kinderen volledig vergoed wordt vanuit de basiszorg. “Het is belangrijk om dit te blijven benoemen, zo stimuleren we ook ouders met een kleine portemonnee om met hun kinderen naar de tandarts te komen”, zegt tandarts Lange. Bij Tandartspraktijk Emmeloord zijn zowel de tandartsen als de preventie assistenten en mondhygiënisten speciaal opgeleid om kinderen en hun ouders te begeleiden in het onderhouden van een gezond gebit. “De meeste kinderen vinden het eigenlijk heel erg leuk om zo met hun gebit bezig te zijn en dat is vaak ook weer een extra motivatie voor de ouders”

Angst van de ouders
Ook ouders die zelf liever niet naar de tandarts gaan, roept Tandartspraktijk Emmeloord op om wél hun kinderen te brengen. “We horen regelmatig dat de angst van de ouders ervoor zorgt dat hun kinderen niet naar de tandarts gaan. Dat is zonde. Door kinderen nú deze volledig vergoedde zorg te ontnemen, hebben ze een grotere kans later met grote gebitsproblemen te maken te krijgen”, zegt tandarts Lange. “Gun uw kind een gezond gebit! Het kost u niks.”

Tandartspraktijk Emmeloord
Onder de Toren 4, 
Emmeloord
Tel.:0527 697 800
info@tandartspraktijkemmeloord.nl
www.tandartspraktijkemmeloord.nl