Een maand geen Facebook: meer tijd en gelukkiger

Vier onderzoekers van Stanford University, New York University en The National Bureau of Economic Research kregen 2743 Facebookgebruikers zover om met het experiment mee te doen. Een maand lang gebruikten de proefpersonen geen Facebook en werd hun welzijn, nieuwsconsumptie en mediagebruik gemeten.

Voordelen zonder Facebook
De resultaten uit het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift American Economic Review. De proefpersonen hielden zonder Facebook gemiddeld een uur per dag over. Dat komt ook door minder gebruik van andere sociale media en internet. Door het niet volgen van links op Facebook en het niet gebruiken van media die Facebook nodig hebben om in te loggen, zoals Spotify en Tinder, gingen de onderzochte personen minder online en besteedden ze meer tijd aan tv en afspreken met vrienden of familie.

Ten tweede rapporteerde de onderzoeksgroep dat ze zich zonder Facebook beter voelde. De deelnemers scoorden beter op geluk, tevredenheid en hadden minder last van depressieve of angstige gevoelens. Dit verbeterde geluksgevoel was klein, maar significant.

Minder nieuws
De onderzoekers keken ook naar de politieke mening. Zonder Facebook nam de nieuwskennis af van de onderzochte groep. Hun politieke voorkeur veranderde niet, wel werden ze minder blootgesteld aan polarisatie.

Minder Facebook gebruiken
De vierde uitkomst van het onderzoek is dat mensen na een maand zonder Facebook minder snel de site weer opzochten. De Facebook-app werd 22 procent minder gebruikt, sommigen verwijderden de app zelfs helemaal. De onderzoekers zien daarin een bewijs dat een leven zonder Facebook mensen beter bevalt dan ze hadden gedacht.

Er bleek een groot verschil tussen de ervaringen van de proefpersonen zelf en hun voorspelling van hoe anderen zouden reageren op een periode zonder Facebook. Vier op de vijf vond deactivering goed voor zichzelf, maar dachten dat anderen wél het Facebookgebruik zouden missen. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met het concept van ‘de angst om iets te missen’; proefpersonen geloven dat dit effect voor anderen wel bestaat, maar niet voor henzelf.