Groeipijn? Wat kun je doen?

Een huilend kind dat ‘s avonds in bed meldt dat het last heeft van de benen. Maar er is niets te zien. Groeipijn denken we dan meteen. Maar bestaat groeipijn wel? Wij zochten het voor je uit.

Ongeveer 30% van de kinderen in Nederland heeft wel eens last van groeipijn, meisjes meer dan jongens. Kinderen tussen de twee en de 13 jaar hebben het meest last. Hoe groeipijn ontstaat en of het echt iets met groeien heeft te maken, is niet duidelijk. Het is nog steeds een mysterie in de medische wereld. Waarschijnlijk heeft groeipijn helemaal niets met groeien te maken. Gedacht wordt dat het ontstaat in de spieren en de pezen. Ook komt groeipijn vaker voor bij meisjes, maar ook daarvan is de oorzaak onbekend.
 
Artsen durven ook niet uit te sluiten dat baby’s en kinderen tot twee jaar er geen last van hebben. Zij kunnen zich alleen minder goed uiten dan oudere kinderen. Kwaad kan het in ieder geval niet. Het is even afzien, maar na een paar minuten moet de pijn al wat afnemen. Meestal zit de pijn rondom de knieën of in de scheenbenen. Je kind kan ook klagen over pijn diep in de spieren van beide kuiten of dijbenen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in aanvallen komen. Maar toch is het erg vervelend voor je kind. Zeker als het bijna dagelijks voorkomt. Bij anderen kan er soms zelfs wel een paar weken tussen zitten. Gelukkig groeien we er overheen.
 
Klachten groeipijn
Groeipijn is een pijn die je voelt in beide benen of verschuift van het ene been naar het andere been. Het komt het meest voor in de schenen, kuiten en knieholtes. Ook ontstaat de pijn altijd ‘s avonds tegen bedtijd of ‘s nachts. De pijn duurt ongeveer een half uur, maar kan soms ook wel uren duren.
 
Bij groeipijn heeft je kind geen koorts en ook geen vochtophoping of zwelling. Er is weinig tot niets te zien.
 
Oorzaak groeipijn
In elk geval is door onderzoek aangetoond dat er geen structurele afwijkingen in het been te vinden zijn bij kinderen met groeipijn. Er wordt wel eens gesuggereerd dat de pezen worden opgerekt vanwege botgroei. En dat gebeurt ‘s nachts. Maar wie groeit er nu een centimeter per nacht? Niemand en dus wordt er aan die theorie getwijfeld. Bij onderzoeken tijdens de aanvallen is ook niets te zien. Vaak is het wel zo dat een van de ouders en in sommige gevallen beide ouders het hebben gehad. Vaak ontstaat de pijn ook na een drukke dag.
 
Moet je naar huisarts?
Wanneer je denkt dat het groeipijn is, hoef je niet naar de huisarts. Bij de volgende klachten kun je een arts raadplegen:
  • Als je kind ook overdag pijn heeft en dat ook zo blijft
  • Als de pijn in een been zit en ook steeds op dezelfde plek
  • Heeft je kind last van de knie of heup bij bewegen of hinkt of strompelt hij
  • Als je kind koorts of een zwelling krijgt
Veel ouders denken dat er iets ergs aan de hand is als hun kind pijn heeft. Woorden als leukemie en een bottumor schieten door hun hoofd. Bij kortdurende aanvallen die alleen bij rust en in de avond of nacht voorkomen, hoef je daar niet bang voor te zijn.
 
Wat te doen tegen de pijn?
  • Afleiden en troosten werkt vaak erg goed. Net als wrijven met een warme doek, stevig masseren of een kruik. De prikkels leiden het lichaam van je kind af van de pijn
  • Breng koude kompressen met water en citroensap aan
  • Lukt het niet om je kind te troosten? Geef het dan wat paracetmol