Kramp in voet? Dit kunnen de oorzaken zijn

Je hebt het vast wel eens gehad. Zonder enige waarschuwing verkrampten je tenen in een vreemde hoek en schoot de pijn omhoog door je voet. Het gekke is dat de kramp net zo snel verdwijnt als kwam. Wat kan de oorzaak zijn van deze teenkramp?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je tenen verkrampt of zelfs je hele voet verkrampt. Meestal heeft het te maken met het feit dat je over je eigen grens heen bent gegaan. Wanneer je lang hebt gesport, wil het wel eens gebeuren dat je spieren verkrampen. Het is het signaal van je lichaam dat he het wat rustiger aan moet doen omdat je spieren op dat moment de inspanning niet aankunnen.

Mineraal tekort
Een andere grote oorzaak is dehydratatie of een tekort aan mineralen. Dat kan het gevolg zijn van een zware workout, wanneer je erg veel gezweet hebt. Maar ook te weinig water drinken is een grote boosdoener, net als een nachtje zwaar doorgaan. Alcohol droogt je lichaam immers uit, en dan kunnen teenkrampen een onderdeel van je kater zijn. Dus drink eens wat vaker een glas water.

Knellende schoenen
Verder is ook leeftijd een moeilijk punt. Wanneer we ouder worden, gaat het ook bergaf met ons zenuw- en vaatstelsel. Je botten verliezen aan calcium en je spieren aan elasticiteit. Eens je boven de 50 zit, komen teenkrampen – en andere krampen trouwens ook – vaker voor. Maar zelfs als je veel water drinkt, met mate sport en minder dan 50 bent, ben je niet gevrijwaard van teenkrampen. Slecht zittende schoenen kunnen immers ook de schuldige zijn. “Als de bloedtoevoer naar je voeten en tenen moeilijk verloopt, kan je krampen krijgen. Vrouwen die vaak op hoge hakken lopen bijvoorbeeld, kunnen hier last van krijgen. Wissel je schoenen dus regelmatig af.

Dokter
Samengevat: teenkrampen zijn een noodsignaal van je spieren, maar betekenen doorgaans niets ergs. Houd het wel even in de gaten. Wanneer het steeds heftiger wordt of steeds vaker voor komt, kun je beter even bij je huisarts langsgaan. Dan kan het zijn dat er een ander probleem is, of dat er iets mis is met je zenuwstelsel.