Kauwgom is goed voor je

De meeste mensen zullen kauwgom nemen voor de frisse smaak in hun mond. Toch heeft kauwgom kauwen nog veel meer voordelen.

Door het kauwen van kauwgom ga je minder snaaien. Dat lijkt logisch want wie wil er nu stukjes worst, drop of chocola in zijn kauwgom hebben. Of steeds een propje kauwgom uit zijn of haar mond halen? De wetenschap is er verdeeld over. Ga je minder snaaien door kauwgom. Harde feiten hebben we helaas niet. Sommige wetenschappers zeggen dat suikervrije kauwgom met een sterke mintsmaak ervoor zou zorgen dat je minder zin hebt in snacks. De Louisiana State University toont wel aan dat kauwgom de zin in fastfood eten onderdrukt omdat je dan een andere smaak in je mond hebt waardoor je snack minder lekker wordt.

Minder stress
Soms kun je van dingen erg gestresst raken. Volgens onderzoekers ontspan je meer wanneer je een stukje kauwgom in je mond stopt. Het stresshormoon cortisol daalt namelijk meer door het kauwen waardoor de zuurstoftoevoer naar je hersenen groter wordt en dus ook bepaalde delen van je hersenen zal activeren.Kauwen zou dus kunnen helpen tegen korte termijn stress. Dat verklaart misschien waarom mensen in stresssituaties op pennen of nagels bijten of een hele zak drop leegeten.

Beter voor je darmen
Het kauwen van kauwgom tot vlak vóór en direct na een darmoperatie verlaagt de kans op complicaties, zoals een verminderde darmwerking. Dat blijkt uit een onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Een complicatie zoals de verminderde darmwerking ontstaat na een operatie door een ontsteking. Die ontsteking kan geremd worden door het autonome zenuwstelsel van het lichaam al vóór de operatie te activeren. In het Catharina Ziekenhuis werd dat gedaan door patiënten kauwgom te laten kauwen. it de studie blijkt dat van de patiënten die vóór en na de operatie kauwgom kauwden, een kwart (27 procent) last had van verminderde darmwerking. In de controlegroep, waarbij patiënten een pleister opgeplakt kregen met het verhaal dat daar stoffen in zaten die het zenuwstelsel activeren, was dat bijna de helft (48 procent). Ook de opnameduur werd korter en het aantal heroperaties was aanzienlijk minder.

Minder maagzuur
Wanneer je last hebt van brandend maagzuur kun je het beste een kauwgompje nemen. Kauw er ongeveer een half uurtje op en je brandend maagzuur zal verdwijnen. Door het kauwen komt je speekselsvorming op gang. Door het speeksel zal het zuur on de slokdarm neutraliseren. Tenminste dat zegt het Kings’ College universiteit in Londen.

Betere focus
Op scholen wordt het al een tijdje toegestaan bij examens of bij cito-toetsen. Een stukje kauwgom. Wetenschappers van de Cardiff University in Wales beweren dat het kauwen van kauwgom je brein activeert. Daardoor zul je je beter kunnen concentreren bij visuele (je zicht) en auditieve (je gehoor) geheugentaken. Volgens kauwgomfabrikant Wrigleys werd tijdens de Eerste Wereldoorlog al kauwgom gekauwd door de militairen om hun concentratie te verhogen en stress te verlagen.

Het maakt je tanden schoon
Een suikervrij kauwgompje helpt je je gebit schoon te maken. Al zal het nooit de vervanger zijn voor de tandenborstel natuurlijk. Door te kauwen stimuleer je speekselvorming. Dat zorgt er weer voor dat bepaalde zuren minder kans krijgen om je gebit aan te tasten. Ook haalt kauwgom door te kauwen etensresten en bacteriën uit je mond.