Emmeloordse Natascha Hoiting schrijft historische roman

Emmeloord - Van de hand van de in Emmeloord geboren en getogen Natascha Hoiting (1967) verschijnt 23 november de lijvige 319 pagina’s tellende roman ‘De Gulden Duvel en de Brief’.

Eerder schreef ze Scarlatto en Sonata. Haar nieuwste boek gaat over Nicolas van Raeven, een gerespecteerd handelaar in schilderijen. Hij wordt gevraagd te helpen bij het oppakken van een verkoper van gestolen kunst. Al snel weet hij met de misdadiger in contact te komen en een band met hem op te bouwen.

Maar het is iemand anders in zijn huishouden die Nicolas’ aandacht trekt. Een jongeman die niet degene lijkt te zijn voor wie hij zich uitgeeft. Voordat hij kan achterhalen wat zijn geheim is, verneemt hij echter verontrustend nieuws. Een schilderstuk, ooit gemaakt door zijn eigen vader, zal gestolen worden. Dit moet en zal Nicolas verhinderen.

Wat een simpele taak lijkt, blijkt verregaande gevolgen te hebben. Nicolas raakt ongewenst betrokken bij de Slag bij Chatham waar hij de moord op een van de belangrijkste helden van de Republiek moet voorkomen. Een historische roman over een zwaar verraad in de roerige tijden rondom de tweede Engelse oorlog.

Voorliefde

De historische roman komt niet zomaar uit de lucht vallen, vertelt Natascha. ‘Van jongs af aan heb ik al een voorliefde voor historie en dan met name de periode rond de zeventiende eeuw. In deze eeuw veranderde de schilderkunst waardoor we tegenwoordig een behoorlijk goed beeld hebben van hoe de wereld er toen uitgezien moet hebben. Dit heeft mij altijd gefascineerd. Daarnaast interesseer ik me enorm voor de historie van de Republiek.’

De Slag bij Chatham had daarbij mijn bijzondere belangstelling; geïmponeerd door het feit dat de Nederlanders door de ketting wisten te varen die de Engelsen gespannen hadden. Na het schrijven van deze roman weet ik dat dit iets anders is gegaan, maar deze overwinning op de Engelsen blijft een belangrijk gebeuren in onze geschiedenis.’

Volgende boek

Het schrijven van “De Gulden Duvel en de Brief” gaf haar de perfecte gelegenheid om nog beter in contact te komen met deze periode. ‘Maar ik ben er nog niet klaar mee: mijn volgende boek zal zich opnieuw in de zeventiende eeuw gaan afspelen. Het wordt een compleet ander verhaal, maar helaas kan ik hier verder nog niets over vertellen.’

De feestelijke presentatie van het boek met een signeersessie bij Marsman in Emmeloord gaat vanwege corona niet door. Wel gaat Natascha zaterdag On Tour met het boek, dat wil zeggen dat ze gesigneerde boeken aflevert bij haar lezers in de Noordoostpolder, Kampen, Zwolle en Meppel.

Het boek is vanaf 23 november bij Marsman en Bruna in Emmeloord te koop en kost 19,95 euro.