Keuzeconcert Poldertorencarillon

Emmeloord - Het carillon van de Poldertoren in Emmeloord wordt zaterdag 12 december ingewijd met een bijzonder keuzeconcert. Inwoners van de Noordoostpolder kunnen tot en met dinsdag 1 december stemmen op hun favoriete nummer.

De repertoirelijst varieert van Bach tot The Beatles en van Edith Piaf tot Aerosmith. De meest gekozen nummers, de top-NOP, worden op 12 december vanaf 15 uur gespeeld door stadsbeiaardier Anne Kroeze.

Stemmen kan via de website van Cultuurbedrijf Noordoostpolder: www.cultuurbedrijfnop.nl/poldertorencarillon. De stemming sluit op dinsdag 1 december en op woensdag 9 december wordt de top-NOP bekendgemaakt; de door inwoners van de Noordoostpolder meest gekozen nummers. Het carillonconcert is op zaterdag 12 december vanaf 15 uur in de wijde omgeving van de Poldertoren in Emmeloord te beluisteren.

Carillon

Het carillon in de Poldertoren werd in 1958 en 1959 door klokkengieterij Eijsbouts gegoten en geïnstalleerd. De zwaarste klok, 'Juliana Regina', weegt 2382 kg en doet tevens dienst als luidklok. Het kleinste klokje weegt 13 kg.

Door de jarenlange weersinvloeden vertoonden de balken waaraan de 48 klokken zijn bevestigd roestvorming. Ook de cabine met het speelmechaniek en de windvaan waren aan een grondige opknapbeurt toe. Deze zomer werd het carillon van de Poldertoren volledig gerenoveerd. De klanken waren daarom de afgelopen maanden niet te horen, maar daar komt vanaf 12 december verandering in.

Anne Kroeze

Stadsbeiaardier Anne Kroeze studeerde aan het conservatorium in Zwolle en Utrecht en aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij won prijzen bij verschillende beiaardconcoursen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Als organist is Kroeze verbonden aan o.a. de Grote Kerk in Vollenhove en daarnaast is hij actief als koorbegeleider. Sinds 2002 is Kroeze beiaardier van de Poldertoren in Emmeloord.