Stoppels | Oude koeien

Als je in een woordenwisseling zit die uit de hand loopt, wil het nogal eens gebeuren dat de ander of jijzelf ‘oude koeien uit de sloot’ erbij haalt.

Gevolg is dan niet zelden dat de woordenwisseling escaleert. Dan gaat het niet eens meer om de aanleiding maar om het gelijk krijgen. Conflicten uit het verleden kun je beter laten rusten omdat die situatie van toen in een andere context stond dan de huidige.

Conflicten

Soms, niet zelden, lopen mensen met onverwerkte conflicten rond en die zorgen ervoor dat men uit de slof schiet als dat oude conflict getriggerd wordt. Dat kan door een klein voorval gebeuren en grote gevolgen hebben. Als we kortsluiting hebben met ouders, vrienden of wie dan ook, is het zaak die zo spoedig mogelijk op te lossen. Dat klinkt logisch en eenvoudig maar dat is het niet.

Heel veel ongenoegen vreet door omdat men niet durft, bang is voor boosheid en om de lieve vrede. In verband hiermee vind ik het een rare ontwikkeling dat er schuldbekentenis wordt gevraagd voor ‘fouten’ die in het verleden zijn begaan. De slavernij kun je niet beoordelen met de bril van vandaag. Dat waren andere tijden, andere mensen en andere normen en waarden. Goed en kwaad ontwikkelen zich mee in de tijd en zijn niet altijd eenduidig.

Gewetensvol

De mensen van toen zijn dood, wij zijn hen niets schuldig. Het is van veel groter belang dat we vandaag gewetensvol leven, wij zijn elkaar respect verschuldigd met een beetje genegenheid graag.

Zo’n schuldbekentenis is zinloos. Of gaat het om geld? Dan is het verwerpelijk. Het creëert partijen en zal mensen uiteendrijven. Zelfs de PKN heeft schuld bekend omdat de kerken te weinig voor de joden zouden hebben gedaan. Toevallig ken ik veel families die met gevaar voor eigen leven joden hebben geholpen en ik zag hun namen in Yad Vashem in Jeruzalem.

Verbinding zoeken

Het is een negatieve ontwikkeling om zo uit te zijn op fouten van mensen in het verleden. Wij kunnen na onze dood wellicht ook verguisd worden om onze daden. Niemand heeft het recht daartoe. We moet begrijpen dat we allemaal bij elkaar horen, de een niet beter is dan de ander en laat ons verbinding zoeken. Dat vind ik al moeilijk genoeg.

mefkragt@gmail.com