Flevoland is bijna 80 procent aan stiltegebied kwijt

Lelystad - De provincie Flevoland raakte in 2016 in één klap 77,50 procent aan stiltegebied kwijt. De grootste krimp in Nederland. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder de provincies over de stiltegebieden.

In Flevoland werden de Oostvaardersplassen en het Zwarte Meer (op de grens van Flevoland en Overijssel) opgeheven als stiltegebieden. Het oppervlak aan stiltegebied in de provincie kromp van 6.710 naar 1.510 hectare.

Volgens de provincie is dit gebeurd, omdat er overlap ontstond in de regelgeving van onder meer de Oostvaardersplassen. 'De nadruk kwam meer te liggen op bescherming van fauna in het algemeen en minder op stilte in de omgeving', aldus de Volkskrant.

Stiltegebieden zijn in 1988 ingevoerd om de natuur te beschermen tegen al het lawaai in de moderne maatschappij. Deze gebieden moeten vooral de rust van dieren beschermen, maar de laatste jaren raken deze gebieden door andere plannen in de knel. 'Provincies kiezen voor meer ruimte voor bedrijfsactiviteiten, of willen de natuur op een andere manier beschermen', aldus de Volkskrant.