Zeven nieuwe polderlevensverhalen

Emmeloord - Tekstschrijver Huib van der Wal heeft een zesde boek met zeven polderlevensverhalen geschreven.

Voor dit boek koos de lokale geschiedschrijver voor de levensverhalen van Peter Blauw, Huib Bos, Hans Beekman, Bartha van der Steege, Thijs Jippes, Jaap Schaap en Jos van Campen, opnieuw zeven verschillende polderbewoners die zich meer dan gemiddeld hebben ingezet voor de samenleving. Het boek is te koop bij Boekhandel Marsman.

Beekman

Het verhaal van Peter Blauw gaat onder meer over de Verenigde Staten, waar Peter en zijn gezin acht jaar hebben gewoond, melkrobots en internationaal ondernemen. Huib Bos vertelt zijn aangrijpende verhaal over de mantelzorg voor zijn vroeg dementerende vrouw Ans en zijn rol in het dementievriendelijk maken van gemeente Noordoostpolder. Hans Beekman is de man die samen met zijn vrouw Frida Modehuis Beekman heeft gerund.

Bartha van der Steege was meer dan veertig jaar kraamverzorgster in de Noordoostpolder en Urk. Thijs Jippes heeft een levensverhaal over keepen en trainen, pootaardappelen telen en advies daarover geven in de meest exotische landen. Jaap Schaap beoefende naast zijn werk als accountmanager in de bakkerswereld een ongekend aantal hobby’s, van boksen tot vliegen, van duiken tot motorrijden en op latere leeftijd ook nog zingen. Het levensverhaal van Jos van Campen tenslotte gaat onder meer over boeren, (internationaal) besturen en over paarden.

Saamhorigheid

Huib van der Wal geeft deze boeken uit omdat hij het vastleggen van de geschiedenis van ons bijzondere gebied belangrijk vindt. Omdat bewezen is dat wie de geschiedenis kent van het land of de streek waar hij of zij woont, deze beter begrijpt, meer waardeert en zich er meer thuis voelt. En ook meer saamhorigheidsgevoel ervaart. Huib van der Wal vindt meer onderlinge binding, in een steeds individualistischer wordende samenleving, erg belangrijk. Geschiedschrijving levert daaraan een bijdrage.