POLDERHEMEL | iconische 305 meter radiotelescoop stuk

De iconische 305 meter radiotelescoop van de Arecibo-sterrenwacht op het Caribische eiland Puerto Rico is door diverse zware stormen zwaar beschadigd geraakt. Het instrument zal niet meer worden hersteld.

Aflevering 1305
25 NOVEMBER – 2 DECEMBER
 

Gevaar

De ophanging van de 900 ton zware ontvanger boven de schotel is dermate verzwakt dat de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd bij het herstellen ervan. De ontvanger hangt 150 meter boven de schotel. Ook de schotel zelf heeft zware schade opgelopen. De schotel heeft diverse grote gaten. Het instrument zal worden gesloopt. Tussen 1963 en 2016 was de radioschotel van Arecibo de grootste ter wereld. Daarna valt die eer toe aan een soortgelijke radiotelescoop in China, die 500 meter groot is. De Arecibo-radiotelescoop is op vele terreinen ingezet, maar de laatste jaren vooral gebruikt om als ’radaroog’ passerende planetoïden in beeld te brengen. De bijzondere radiotelescoop is ook als decor gebruikt in diverse grote film-, game-, en televisieproducties waaronder de bekende James bond-film ’Golden Eye’. De radioschotel is ook ingezet bij de zoektocht naar technisch geavanceerd leven buiten de aarde, het SETI-project. Er is zelfs een bericht mee verstuurd naar een groep sterren op 25.000 lichtjaren afstand. Op een eventueel antwoord zullen we 50.000 jaren moeten wachten.
 
Aan de hemel valt deze week te bekijken:
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 28 november)
Zon op: 08.22 uur; onder 16.28 uur.
Maan op: 15.51 uur; onder 07.08 uur.
 
MAAN – De schijngestalte van onze natuurlijke wachter is nog groeiende. We zien de maan aan de avondhemel. Op maandag 30 november is het om 10.30 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Stier). Kijk de nacht ervoor. Na 30 november neemt de schijngestalte weer af en verhuist de maan naar de ochtendhemel.
 
PLANETEN – Jupiter en Saturnus verschijnen in het zuidzuidwesten als het donker wordt. Ze staan behoorlijk dicht bij elkaar. Mars is op dat moment zichtbaar in het oostzuidoosten. De komende tijd neemt de helderheid verder af. Mars staat in sterrenbeeld Vissen. De afstand tot de aarde is inmiddels flink toegenomen tot 93 miljoen kilometer. In de avond (rond 21.07 uur) staat Mars hoog in het zuiden. Rond 05.37 uur verschijnt de zeer heldere Venus als een ’morgenster’ in het oosten. Kort voor zonsopgang is Mercurius dicht boven de horizon, linksonder Venus, te vinden. Hij nu moeilijker te vinden omdat hij nog dichter bij de zon aan de hemel staat dan vorige week. Gebruik een verrekijker.
 

Meteoren

Af en toe kunnen enkele trage meteoren (oranje) uit de Tauridenzwerm verschijnen. Sterrenbeeld Stier, waaruit de meteoren lijken te komen staat in de nanacht hoog in het zuidoosten. Sommige Tauriden zijn helder (kans op een vuurbol). Het aantal meteoren per uur is gering. Nog een weekje wachten tot de rijke zwerm Geminiden arriveert.
René P. Elings, tel. 0527-699142