QR-codes bij 100 kunstwerken in Noordoostpolder

Emmeloord - Alle 100 kunstwerken in de openbare ruimte in Noordoostpolder krijgen een QR-code. Komend weekeinde plakt initiatiefnemer Evert de Graaff uit Tollebeek de laatste stickers met code in Luttelgeest.

De Graaff kwam zelf met het plan op de proppen en informeerde bij wethouder Wiemer Haagsma of het te realiseren was in de polder. ‘Ik had het elders wel eens gezien en vond dat als we dit in de polder zouden gaan doen, dit ook door iemand uit de polder gedaan moest worden.’ Informatie en geschiedenis verzamelen van de Noordoostpolder doet hij al jaren. Het delen van die informatie met iedereen die maar nieuwsgierig is, is zijn liefhebberij.

‘Het is puur hobby’, zegt hij. ‘De gemeente heeft toestemming gegeven en ik mag onkosten declareren. Dat zouden dan de stickertjes moeten zijn.’ Halverwege dit jaar kreeg hij groen licht van de wethouder en in september startte hij met het aanbrengen van de eerste QR-codes. Hij begon in Emmeloord en maakte zo een rondje langs de dorpen.

Fiets

‘Iedere weekeinde doe ik een dorp. Komend weekeinde sluit ik af in Luttelgeest.’ Al met al zijn dan alle 100 kunstwerken in de polder voorzien van informatie. De Graaff: ‘Ik hoop dat veel mensen met mij van de kunst in de polder kunnen genieten. Ik heb de beschrijvingen van de kunstwerken eenvoudig gehouden. De informatie en betekenis van de kunstwerken haal ik uit de vele boeken over de polder, de bibliotheek en het krantenarchief op het internet. Wanneer ik een beschrijving klaar heb, stap ik op de fiets om de QR-code bij het kunstwerk aan te brengen. Zo fiets ik de hele polder door. Ik draag onze Noordoostpolder een warm hart toe!’

Wanneer de bezoekers de code met de camera van de telefoon in beeld brengen, krijgen zij meer informatie over het kunstwerk. Op www.emmeloord.info, de site van De Graaff, staat een korte beschrijving van het kunstwerk. Deze is naast te lezen, ook te beluisteren. Wethouder Wiemer Haagsma is blij met het initiatief van De Graaff en hoopt dat er met informatie bij de kunstwerken meer waardering ontstaat voor kunst in Noordoostpolder.’