‘Imago van Urk te grabbel gegooid’

Urk - Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft de rellen van zaterdagavond in het dorp sterk veroordeeld.

Op Twitter noemde hij het gedrag van de raddraaiers onacceptabel. ‘Het imago van Urk wordt te grabbel gegooid. De rotzooi wordt opgeruimd, maar daarmee is de kous niet af. Met elkaar moeten we dit gedrag radicaal afkeuren’, aldus de kersverse burgemeester van Urk.

Op de avond zelf zijn geen aanhoudingen gedaan, maar volgens de burgemeester wil dat niet zeggen dat de daders van de rellen vrijuit gaan. Bij gemeente en politie komen veel filmpjes binnen over de rellen. Ook worden er aangiftes gedaan vavanuit het dorp. Het onderzoek naar de daders is in volle gang. Van den Bos bezocht maandag getroffen omwonenden van De Akkers die in de frontinie van de onlusten zaten.

Onderzoek

Jongeren begonnen zaterdag rond 10.00 uur met het afsteken van zwaar vuurwerk om hun ongenoegen kenbaar te maken over het landelijke vuurwerkverbod. Honderden jongeren en volwassenen waren op de been, waarbij het al snel escaleerde. Er werd brand gesticht en bij de rotonde gingen raddraaiers brandweer en politie te lijf, die moesten zich terugtrekken, wachtend op versterking. Het duurde uiteindelijk twee uur voordat de politie de controle terug had.

De brandweer van Urk is erg teleurgesteld in de Urkers die met het gooien van zwaar vuurwerk en bierflesjes naar de brandweer, nota bene hun eigen dorpsgenoten die zich vrijwillig inzetten voor de brandweer, in gevaar brachten. Zij meldt op Facebook:

Bierflesjes

‘Urk is groos op de brandweer en de brandweer is groos op Urk. Deze mening werd zaterdagavond door ons korps in twijfel getrokken doordat we tijdens het uitoefenen van onze werkzaamheden gehinderd en belaagd werden door ouderen die op de sensatie afkwamen om te kijken en door de jeugd die ons bekogelde met vuurwerk en bierflessen. Wij als brandweer staan 24/7 voor u en uw kinderen klaar en verwachten respect en medewerking wanneer wij gealarmeerd worden voor een incident.’

‘Aan de ouderen, kom niet naar zulke incidenten, hiermee belemmer je ons werk. Aan de jeugd, toon respect voor de Urker brandweer, je kan ons binnenkort zelf wel eens nodig hebben'.