POLDERHEMEL | Chinese maanmissie

Een bijzondere Chinese maanmissie is op 23 november 21.30 uur Nederlandse tijd van start gegaan. Het hoofddoel is het ophalen van gesteenten en bodemmonsters van de maan.

Aflevering 1305
2 DECEMBER – 9 DECEMBER
 

Vers maanmateriaal

De nieuwste maanmonsters die we op aarde hebben dateren van 1976. De Chinese Chang’e 5 moet vers materiaal aanleveren. Het zal om enkele kilo’s bodemmateriaal gaan. Het materiaal zal worden verzameld op Mons Rümker, een 70 kilometer breed metende vulkanische ’bult’ in het noordelijk deel van Oceanus Procellarum op de maan. Deze missie is de meest ambitieuze Chinese ruimtevaartproject tot nu toe. Mogelijk zit er een vergelijkbare missie naar Mars in de pijplijn. Zelfs een bemenste maanmissie behoort tot de mogelijkheden. Naar verwachting zullen de nieuwe maanmonsters medio december op aarde arriveren.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 5 december)
Zon op: 08.32 uur; onder 16.23 uur.
Maan op: 21.07 uur (zaterdag); onder 13.10 uur (zondag).
 
MAAN – De schijngestalte van onze natuurlijke wachter neemt af. We zien de maan aan de ochtendhemel. Op dinsdag 8 december komt de maan om 01.37 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Leeuw). 
 
PLANETEN – Jupiter en Saturnus verschijnen als tweetal in het zuidzuidwesten als het donker wordt. Ze staan dicht bij elkaar. Mars is op dat moment zichtbaar in het zuidoosten. De komende tijd neemt de helderheid verder af. Mars staat in sterrenbeeld Vissen. De afstand tot de aarde is inmiddels flink toegenomen tot 101 miljoen kilometer. Om details op Mars te zien is nu een grote telescoop vereist. In de avond (rond 20.45 uur) staat Mars hoog in het zuiden. Rond 06.00 uur verschijnt de zeer heldere Venus als een ’morgenster’ in het oosten. Mercurius is niet meer te zien.
 

Meteoren

Af en toe kunnen enkele trage meteoren (oranje) uit de Tauridenzwerm verschijnen. Sterrenbeeld Stier, waaruit de meteoren lijken te komen staat in de nacht hoog in het zuiden. Sommige Tauriden zijn helder (kans op een vuurbol). Het aantal meteoren per uur is gering. Intussen is de Geminidenzwerm actief geworden. De meteoren komen uit de richting van sterrenbeeld Tweelingen, dat in de nanacht hoog aan de hemel staat. De meteoren zijn afkomstig van de planetoïde 3200 Phaeton. Het maximum wordt deze week nog niet verwacht.
René P. Elings, tel. 0527-699142