Opnieuw rellen met vuurwerk op Urk, tien aanhoudingen door Mobiele Eenheid

Urk - Er waren zaterdagavond opnieuw rellen op Urk. Rondom de rotonde aan De Akkers en het Wilhelminapark verzamelden zich enkele tientallen jongeren. De Mobiele Eenheid trad dit keer met geweld op om de openbare orde te herstellen.

De sfeer was aan het begin van de avond rustig, maar hoe later het werd, des te grimmiger het werd. Er werd opnieuw zwaar vuurwerk afgestoken. Hiernaast werden vernielingen gepleegd en brandjes gesticht.

Aan het einde van de avond greep de Mobiele Eenheid in. Er werd eerst gewaarschuwd via een luidspreker, maar daar gaven de jongeren geen gehoor aan. De ME voerde charges uit, waarbij ook de wapenstokken van de agenten werden gebruikt. De raddraaiers bekogelden de bussen van de ME met stenen en bierflesjes.

De politie verrichtte in totaal 10 aanhoudingen, aldus een woordvoerder. Rond 01.00 uur waren de straten rondom het Wilhelminapark 'leeg geveegd' en keerde de rust langzaam terug in het dorp.

Het OM, de politie en gemeente hebben de bebouwde kom van Urk dit weekend aangewezen als 'veiligheidsrisicogebied'. De politie mocht iedereen op straat preventief fouilleren. Tevens werd er cameratoezicht ingezet. Vorig weekend liep de situatie compleet uit de hand op Urk. Tientallen jongeren stichtten brandjes en bestookten de brandweer en politie met vuurwerk. De aanleiding voor de ongeregeldheden is nog steeds onduidelijk.