Van der Zee blij met pensioen

Emmeloord - De 66-jarige Lodewijk van der Zee uit Emmeloord nam maandag afscheid van Molnopex, 10 december is de eerste dag van zijn pensioen.

De pensionaris, die 66 jaar geleden in een wiegje naar de polder kwam vanuit Blauwhuis, werd op zijn laatste werkdag naar het werk gebracht in twee DAF’s 328, een open versie en een gesloten. De twee chauffeurs op de oldtimers waren Rinus van Mourik en Martin van Bruggen. Om Lodewijk in de oude legervoertuigen van huis te halen had een reden. Hij behaalde in militaire dienst zijn rijbewijs op deze DAF.

Voor de fun hadden zijn collega’s een oud militair jack voorzien van onderscheidingen en moest de pensionaris een helm op voor de veiligheid op zijn rit naar het werk. Als leerling monteur begon hij als 17-jarige zijn opleiding in de Johannes Post Kazerne in Havelte. Bij de 43e Herstel Compagnie sleutelde hij aan legertrucks waar hij nu mee van huis gehaald werd.

Uien

Na zijn diensttijd solliciteerde hij in de zomer van 1975 naar een functie van trekker chauffeur bij Molnopex aan de Fabrieksweg te Emmeloord. ‘Sindsdien ben ik alleen maar werkzaam geweest in de uien. Ik reed ze van het land naar de loods en over de weg naar klanten.’

Naast het trekkerwerk moesten allerlei voorkomende werkzaamheden worden verricht. Sleutelen aan machines en het trekkerpark evenals het besturen van de klap- en rooimachines waren zijn bezigheden. Al met al heeft Lodewijk 45 jaar voor de ‘Mollen’ gewerkt, waarvan 9 jaar bij de Gebr. Mol te Swifterbant als vrachtwagenchauffeur. Daarna is hij weer in Emmeloord bij Molnopex begonnen als heftruckchauffeur, vooral meer de belading van uien in containers voor export.

Volvo

Van der Zee is blij dat hij nu met pensioen is. ‘Ik verlangde ernaar. Mijn lichaam protesteerde steeds meer. Ik ben blij dat ik nu rustig aan kan doen.’ Om in beweging te blijven fietst Van der Zee overigens wel iedere dag op een gewone fiets een rondje door de polder. ‘Een beetje beweging kan geen kwaad.’ Verder verzamelt hij miniaturen van Volvo vrachtwagens. ‘Daar heb ik nu ook wat meer tijd voor.’