Burgemeester spreekt van 'rustige avond' op Urk

Urk - Ondanks dat er zaterdagavond veel zwaar vuurwerk werd afgestoken in Urk sprak burgemeester Cees van den Bos van een rustige avond. De spontane burgerwacht had effect gehad. De ME hoefde niet ingezet te worden.

Enkele tientallen jongeren kwamen zaterdagavond 12 december weer bij elkaar rondom de rotonde van De Akkers en het Wilheminapark op Urk. Ondanks dat er zwaar vuurwerk en rookbommen werden afgestoken, ontstonden er dit keer geen rellen. Burgemeester Cees van den Bos spreekt van een 'rustige avond'.

'Het begin van de weg die we met elkaar moeten afleggen. Met een geringe politie-inzet en de cruciale inzet van de Ouderwacht is het rustig gebleven. Daar zijn we dankbaar voor. Als iedereen komende weken de schouders er onder zet komen we er', twitterde de burgemeester van Urk.

Veiligheidsricisogebied

Voor het derde weekend op rij was de bebouwde kom van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie iedereen op straat preventief mocht fouilleren. Bij verdachte situaties werd dit zaterdagavond wederom gedaan. Naast de controles gold er een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen. Daar werd lang niet door iedereen gehoor aan gegeven, maar de politie stelde zich terughoudend op. Agenten waren wel zichtbaar aanwezig, maar minder dan de afgelopen drie weken. Dit leek een kat-en-muisspel tussen de jongeren en de politie te voorkomen.

Burgerwacht

Ook een 50-tal bezorgde inwoners van Urk hielpen als een soort van burgerwacht mee met toezicht houden. Waar nodig werden de jongeren aangesproken op hun gedrag. Zo werden nieuwe ongeregeldheden voorkomen. Rond 00:00 uur keerden de meeste mensen terug naar huis.

Zo'n twintig relschoppers hebben de afgelopen weken een gedragsaanwijzing gekregen. Dat houdt in dat ze in het weekend 's avonds niet op straat mogen komen. Of er dit weekend ook aanhoudingen zijn verricht, is nog niet bekend. Een verslaggever van Omroep Flevoland zag en meldde dat in ieder geval een persoon aangehouden werd.