POLDERHEMEL | Hayabusa2

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2, heeft op 5 december een capsule met materiaal van planetoïde Ryugu gedropt. Dat materiaal is nu aan een eerste onderzoek onderworpen.

Aflevering 1310
30 DECEMBER – 6 JANUARI
 

Zwart als houtskool  

De grootste brokjes steen uit de twee bodemmonsters zijn ongeveer 1 centimeter groot, zijn zwart als houtskool, maar keihard. Ze breken niet als ze worden opgepakt. Daarnaast zit er ook zanderig materiaal bij. De grotere brokjes komen waarschijnlijk van een gedeelte van de planetoïde waar de bodem hard is. De monsters zijn verkregen door een 2,5 kilogram zwaar projectiel op de bodem af te schieten. Bij een harde bodem krijgt men grotere brokken dan bij zachtere plekken. Door de klap is ook ’maagdelijk’ materiaal van onder de oppervlakte vrij gekomen. Verdere analyse van  de bodemmonsters moet meer inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis van de aarde en de overige planeten in ons zonnestelsel.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:  

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 2 januari)
Zon op: 08.49 uur; onder 16.33 uur.
Maan op: 20.14 uur (zaterdag); onder 11.38 uur (zondag).
 
MAAN – Vandaag (30 december) was het Volle Maan; om 04.28 uur om precies te zijn. De schijngestalte van onze natuurlijke satelliet gaat na vandaag afnemen. Op woensdag 6 januari komt de maan om 10.37 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Maagd). Kijk enige uren eerder.
 
PLANETEN – Jupiter en Saturnus verschijnen als tweetal in het zuidwesten als het donker wordt. Ze staan nog dicht bij elkaar, maar de onderlinge afstand neemt wel weer toe. Ze zijn nog maar kort te zien. Mars is tegelijkertijd zichtbaar hoog in het zuidoosten in sterrenbeeld Vissen. De helderheid neemt verder af. De helderheid is nu te vergelijken met die van heldere sterren. De afstand tot de aarde is inmiddels groot: 137 miljoen kilometer. In de loop van de avond (rond 19.30 uur) staat Mars hoog in het zuiden. Rond 07.22 uur verschijnt de zeer heldere Venus als een ’morgenster’ in het zuidoosten. Ze is nog maar kort zichtbaar, voordat de dag aanbreekt.
 

Meteoren

Een rijke zwerm, de Boötiden, is nu actief. Kijk dan ’s ochtends vroeg richting het oosten. Op 3 januari verschijnen de meeste meteoren, maar het echte maximum vindt helaas in de middag plaats. Kijk vroeg in de volgende ochtend hoog in het zuidoosten. Maximum aantal meteoren: 120 exemplaren per uur. Helaas stoort het maanlicht.
René P. Elings, tel. 0527-699142