Kwekerij Bernhard in Luttelgeest

Kwekerij Bernhard in Luttelgeest is een echt familiebedrijf. Broers Simon en Bram Bernhard, derde generatie, staan aan het roer en worden daarbij bijgestaan door hun vrouwen Luzan en Asia.

Ieder hebben ze hun eigen verantwoordelijkheden. Simon en Bram voeren de directie. Luzan houdt zich bezig met de veredeling en scouting van de orchideeën en is daarbij op zoek naar unieke nieuwe rassen. Asia richt zich op de personeelsadministratie van de Poolse werknemers. Door haar Poolse achtergrond en taal voelen medewerkers zich snel thuis in het bedrijf. Bram sr. (78) treedt op als adviseur van de beide broers en is nog bijna dagelijks te vinden in het bedrijf. De vierde generatie komt eraan. Zoon William (18) van Simon en Luzan doet de Tuinbouwschool en werkt mee in het bedrijf. Dochter Maria helpt bij de thuisverkoop van de rozen. Dochter Sophie (3) van Bram en Asia leert spelenderwijs het bedrijf kennen. 

Kwekerij Bernhard werkt momenteel op drie locaties met 200 FtE, waarvan 70 vaste medewerkers uit de regio Noordoostpolder. Op de rozenlocatie worden 25 miljoen stelen per jaar geteeld, op de orchideeën locatie 3 miljoen potorchideeën en op de derde locatie 5 miljoen balkon- en terrasplanten. Het totaal beslaat 25 hectare glas.

Historie
De familie Bernhard is vanuit Sloten / Amsterdam in 1972 naar de Noordoostpolder gekomen. ‘Mijn opa is vroeger begonnen als mesthandelaar’, vertelt Bram jr. ‘Hij bracht paardenmest bij groentekwekers rondom Amsterdam in tuinbouwgebied Sloten. Die mest haalde hij op bij de boeren en bij dierentuin Artis. In de jaren vijftig kreeg mijn opa de kans de kwekerij van zijn broer te kopen en die kans greep hij met beide handen aan. Onder platglas werden allerlei verschillende groenten verbouwd.’

In 1960 kwam Bram sr. In het bedrijf. In eerste instantie werden er nog groenten geteeld. Een groot deel van de teelt bestond uit komkommers. Door de komst van het moeilijk te bestrijden wortelknobbelaaltje werd deze teelt onmogelijk en is er in 1963 gestart met de teelt van rozen. Dit sloeg aan en in 1970 was het bedrijf uitgegroeid tot één hectare staand glas. Hiermee stond de kavel in Amsterdam vol. 

Expansie
Voor verdere expansie werd rondgekeken in de rest van Nederland. De vruchtbare grond en de mooie vierkante kavels deden Bram sr. en zijn vrouw Mieke besluiten met hun gezin naar de Noordoostpolder te komen. In 1972 werd de eerste hectare kassen in Luttelgeest gebouwd. Er werden rozen en gerbera’s geteeld. Met een bedrijf in Amsterdam en in Luttelgeest was het een drukke tijd. Uiteindelijk werd in 1986 de kwekerij in Amsterdam verkocht en kon de familie Bernhard zich geheel richten op de kwekerij in Luttelgeest en deze uitbreiden. 

In 1987 kwam Simon in het bedrijf. Vanaf toen is er veel geïnnoveerd. Er kwamen nieuwe sorteerlijnen en er werden WKK’s (warmte kracht koppelingen) geplaatst voor een efficiënter energieverbruik en de teelt op substraat (geen emissie meststoffen) werd geïntroduceerd. In 1998 kwam ook Bram jr. in de zaak. Vanaf dat moment begon Simon zijn eigen rozenkwekerij aan de Lindeweg, zo had ieder zijn eigen kwekerij. Totaal werd er 6,5 hectare rozen gekweekt. 

In 2007 begonnen de broers samen met de teelt van pot-
orchideeën en toen in 2011 de buurman te koop kwam te staan, konden ze het niet laten en werd het bedrijf uitgebreid met 11 hectare kuip- en terrasplanten. Na een periode van expansie is het nu tijd voor een andere dynamiek en meer MVO. 

Energie
Het energiegebruik werd onder de loep genomen. ‘We wilden verantwoorde keuzes maken, ook door de discussies in Groningen en over de CO2 uitstoot’, vertelt Bram jr. Het vizier werd gezet op geothermie. ‘In 2016 zijn we gestart met de planning en voorbereiding. Er kwamen veel hobbels op ons pad, maar het is ons gelukt om het dit jaar te realiseren. Vanaf volgend jaar besparen we 15 – 20 miljoen kuub aardgas.’

‘Ons doel is energieneutraal te produceren, maar doordat de WKK vervangen wordt door geothermie, is er een tekort aan elektra. Daarom hebben we geïnvesteerd in 40.000 zonnepanelen met een vermogen van 15 megawatt per uur. Hiermee hebben we ons energieplaatje op orde.’ 

Het geothermie project wordt gerealiseerd in samenwerking met collega’s uit de buurt, waarbij in totaal zeven ondernemingen met een totaal van circa 100 hectare glas worden aangesloten op het warmtenetwerk. Er loopt nu zo’n 10 km aan geïsoleerde leidingen door de polder van Luttelgeest tot Marknesse. 

kwaliteit
Innoveren blijft leuk, vinden de broers Bernhard. Nu naast de automatisering, ook het energieplaatje op orde is, willen ze zich nog meer gaan richten op product en kwaliteit. ‘We zijn volop aan het jagen in Azië’, vertelt Simon, ‘naar nieuwe kleuren en soorten orchideeën, zodat we niet alleen uniek zijn maar ook blijven en een goede basis leggen voor onze kinderen en opvolgers.’ 

www.bernhard.nl
 

Rozen vers van de kweker

In onze thuisverkoop en rozenmuur aan de Oosterringweg 26, Luttelgeest zijn dagelijks verse rozen verkrijgbaar. We vinden het leuk om feedback te krijgen van onze klanten. Het geeft ons de mogelijkheid om de kwaliteit in de praktijk te monitoren en een goede 
‘feeling’ met het product te houden. 

www.bernhard.nl/rozen-thuisverkoop