Rotec Engineering: visie in autonoom tanken

Rotec engineering is in 2005 gestart in Emmeloord met de ontwikkeling van automatisering systemen, waarbij gebruik gemaakt wordt van 3D Vision technologie en robotica.

In de eerste jaren werd een melkrobot ontwikkeld voor een Amerikaanse klant. Gelijktijdig werd begonnen met de ontwikkeling van autonome tank systemen, waarbij gebruik gemaakt wordt van dezelfde technologie, aangevuld met AI technologie. Rotec ontwikkelde een Delta robot . Deze kan ingezet worden bij werkzaamheden van een robot met een groter bereik.

In de loop van de jaren is Rotec wereldwijd bekend geworden in de wereld van autonoom tanken. Er worden systemen geleverd aan Chili. Op het topje van de wereld in het Andes gebergte staan deze vaak op eenzame hoogtes van wel 4000 meter.
Ook staan onze robots in de Braziliaanse Amazone en de Australische Busch. In de  ijzer-, koper-, diamant-, of  goudmijnen woreden steeds meer systemen gebruikt. Werknemers gaan naar alle delen ven de wereld om de systemen in bedrijf te stellen.

Nieuwe auto’s worden steeds geavanceerder. Ze nemen meer taken over van de bestuurder en rijden steeds meer autonoom. Rotec Engineering B.V. is een bedrijf dat o.a. gespecialiseerd is in het automatisch tanken van personenauto’s en vrachtwagens. 
Onze robots zijn uitgerust met Vision technologie, een technologie waarmee we complexe taken kunnen uitvoeren die hand-oogcoördinatie vereisen. 
Met deze technologie en robots kunnen auto’s getankt worden zonder dat er een mens aan te pas komt. Wellicht kan een autonoom rijdende auto in de toekomst zelf naar het tankstation rijden om bij te tanken.

Bij Rotec werken tussen de 10 en 15 werknemers. Alle producten worden zelf ontwikkeld, waarna de productie van de onderdelen uitbesteed wordt aan lokale bedrijven. De assemblage en eindcontrole wordt weer in eigen beheer gedaan. Onze opdrachtgevers zijn over het algemeen multinationals.

Vacatures/stages
Wij hebben vacatures open staan voor medewerkers in de assemblage. Ook zijn er zijn mogelijkheden voor stages en afstudeeropdrachten voor zowel het MBO als het HBO. Interesse in een vacature/stageplek? Neem dan contact met ons op.
 

Unieke projecten van Rotec Engineering

Tesla
Met rap tempo komen er steeds meer elektrische auto’s. Dus Rotec Engineering ontwikkeld ook voor de elektrische auto een automatisch systeem zodat ook deze elektrische auto’s worden opgeladen. Zo heeft Rotec Engineering voor een Tesla een automaat ontwikkeld zodat je als bestuurder niet meer hoeft om te kijken naar het opladen. Terwijl jij boodschappen uit de auto haalt, sluit het automaat zelfstandig de auto aan voor het opladen. Zo is het in de toekomst misschien mogelijk dat je de auto bij de hoofdingang van de RAI neer zet en dat deze dan zelf een plek in de parkeergarage zoekt.  Als de Tesla eenmaal is geparkeerd sluit deze automaat van Rotec Engineering zelf de auto aan de oplader. Hoe gemakkelijk zou dat zijn. Zo werkt Rotec Engineering mee aan nieuwe ontwikkelingen voor de toekomst.

Autonoom olie controle/bijvul systeem voor vliegtuigen
Vorig jaar heeft Rotec Engineering in opdracht van KLM een project gedaan waarbij onderzocht is of het haalbaar is om de olie van een vliegtuigmotor bij te vullen met een robotsysteem. Tussen de vluchten door wordt de olie van de motoren onder de vleugels bijgevuld. Dit gebeurt nu handmatig, maar de olie is vrij giftig. KLM wil dit proces ook automatiseren. Rotec Engineering heeft hiervoor een haalbaarheidsstudie gedaan, en het rapport opgeleverd aan KLM. Door Covid-19 is het project vertraagd.

Autonome Robot tanksystemen in de mijnbouw
Een aantal jaren geleden werd Henk Hofman, directeur van Rotec engineering b.v. , uitgenodigd door een groot mijnbouwbedrijf in Chili. Dit bedrijf had de tankrobot voor auto’s op internet gezien die door Rotec Engineering ontwikkeld is. Van deze tankrobot hebben een paar prototypes gestaan bij tankstations van Staveren in Emmeloord. 
Het bedrijf in Chili vroeg ons om een systeem te ontwikkelen waarmee automatisch mijntrucks getankt kunnen worden. 

Wij zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben dit idee gerealiseerd. In verschillende mijnen in de wereld worden autonome vrachtwagens ingezet. Bij autonoom rijden is autonoom tanken een logische volgende stap. Rotec Engineering voorziet als enige in de wereld in deze behoefte. Het tanksysteem is in staat om met meer dan 1000 liter per minuut te tanken. Tegelijkertijd wordt de getankte brandstofhoeveelheid vastgelegd, evenals tanktijd en vrachtauto nummer.

Rotec Engineering b.v. 
Verlengde Gildenweg 30 Emmeloord 
0527-618442 
info@rotec-engineering.nl
www.rotec-engineering.nl