Het Notarieel heeft alle disciplines in huis

Notariskantoor Het Notarieel is al ruim 14 jaar een begrip in onze regio. Begin dit jaar sloot notariskantoor Pekel en Klein in Emmeloord zich aan bij het label.

De kracht van deze samenwerking zit in het delen van kennis en het centraal regelen van kantoorzaken. Dit jaar ontving Het Notarieel een Gouden Zandloper, de award die jaarlijks binnen de branche wordt uitgereikt aan het grootste onafhankelijke notariskantoor van Nederland.

Emmeloord is de zesde vestiging van Het Notarieel, de andere kantoren zijn gevestigd in Zwolle, Deventer, Rijssen, Kampen en Meppel. Bert Klein en Margrita Pekel zijn blij met de overname van hun praktijk: “Het Notarieel is een mooie club die met elkaar alle disciplines in huis heeft. In Hans-Willem hebben ze een hele goede opvolger voor ons gevonden”. Ook Hans-Willem Heetebrij onderschrijft de voordelen van samenwerking: “Ondersteunende werkzaamheden zoals HRM, ICT en boekhouding worden centraal geregeld, zodat al onze professionals zich kunnen richten op hun kerntaken. En voor kwesties die je zelf niet eerder bij de hand hebt gehad, kun je altijd te rade gaan bij een collega van een van de andere kantoren.”

Met een sprint van één naar zes vestigingen in zeven jaar tijd en inmiddels 150 medewerkers, is Het Notarieel een snelgroeiende speler binnen de branche. Het team van Het Notarieel Emmeloord bestaat uit elf mensen, waarvan een aantal er al werkte toen het nog Notariskantoor Van Hattum was en Pekel en Klein het stokje overnamen. “Dat was voor ons destijds al fijn, want zij kennen het gebied door en door en brengen veel ervaring mee”, aldus Bert en Margrita. Onder Heetebrij is het team inmiddels uitgebreid met twee kandidaat-notarissen voor familierecht en twee medewerkers op vastgoed.

Het Notarieel Emmeloord deelde virtueel mee in de ontvangst van de Gouden Zandloper. Om de betrokkenheid als notaris bij de lokale gemeenschap te onderstrepen, deden alle vestigingen ter ere van de award een donatie aan een lokaal goed doel. Emmeloord ondersteunde Stichting Voedselbank Noordoostpolder - Urk.

Notarispraktijk kent een eeuwenoude geschiedenis
Het Notarieel Emmeloord, gevestigd in een mooie zichtlocatie op het Ecopark, kan bogen op een lange geschiedenis. Van 2005 tot en met 2019 stond het kantoor bekend als Pekel & Klein Notarissen en daarvoor (sinds 1983) was het Notariskantoor Van Hattum. In 1959 was het onder de naam van notaris Van Dam het eerste en enige notariskantoor in Emmeloord. De nieuwe eigenaar Hans-Willem Heetebrij heeft met zijn voorliefde voor geschiedenis de historische lijn van het kantoor nog verder terug weten te voeren, tot het ontstaan van de beroepsgroep. Hij vertelt: “Van Dam begon niet uit het niets. Hij nam het protocol - dat is de verzameling van akten en dossiers - over van notaris Van Kluyve uit Vollenhove. Als je in die lijn van notarissen teruggaat dan kom je uit in 1811”. Voor die tijd waren er nog geen notarissen, maar werden akten opgemaakt door de schout.

Roots
Zijn interesse in de historie van het bedrijf komt voort uit zijn eigen roots. “Het verhaal begint in Vollenhove en daar komt mijn familie Heetebrij ook vandaan. Mijn voorvader heette net als ik Willem. Zelf heb ik als kind negen jaar in Vollenhove gewoond. Mijn vader was tandarts en kon toen hij net afgestudeerd was een praktijk in Vollenhove overnemen. Ik ben dus niet onbekend met de omgeving en kom nog wel eens mensen tegen die zeggen mij te kennen uit die tijd.” 

Die achtergrond slaat een bruggetje naar Heetebrij als toekomstig notaris van Het Notarieel Emmeloord. “De historie van de Noordoostpolder, daar lopen wij als praktijk dus ook in mee. We zijn het oudste notariskantoor van de Noordoostpolder en op de keper beschouwd bestaan we al net zo lang als dat er notarissen zijn. Dat vind ik een mooi verhaal om te vertellen.”

Pekel & Klein dragen met gerust hart praktijk over
“Van zes à zeven dagen in de week werken, naar volledig stoppen ín coronatijd. Dat is wel een dingetje!”, zeggen Bert Klein en Margrita Pekel. Maar hun praktijk dragen ze met een gerust hart over. “Wij hebben alle vertrouwen in Hans-Willem Heetebrij.”

Bert Klein solliciteerde in 1997 bij Notariskantoor Van Hattum in Emmeloord. “Ik zocht een plek waar ik notaris kon worden en Cees zocht een opvolger. In 2001 ben ik in maatschap gegaan met Cees en op 1 januari 2005 zijn Margrita en ik beiden notaris geworden. Ik werd de opvolger van Cees en Margrita kwam als uitbreiding. Zij was de eerste vrouwelijke notaris in de Noordoostpolder.” Bert richtte zich vooral op familie- en ondernemingsrecht en Margrita op vastgoed. Ze vertelt: “Dat is zo gelopen en ik vond het ook het leukste. Voor mensen die een huis kopen is de overdracht altijd een feestje. En Bert vond de andere rechtsgebieden mooi om te doen, dus we vulden elkaar goed aan.”

Intensief
Zestien jaar Pekel & Klein Notarissen, het was mooi. “Het vak is prachtig, je hebt veel contact met mensen en je haalt er echt voldoening uit”, beamen beiden. Maar het was ook intensief. “In de loop van de jaren kwam er veel nieuwe wet- en regelgeving bij en dat ging op den duur knijpen met het uitoefenen van ons vak. In een grote organisatie heb je mensen en vermogen om daar beleid op te ontwikkelen, maar als notaris moet je dat er allemaal bij doen.” Opvolgers zijn daardoor niet makkelijk te vinden. Bert en Margrita zijn dan ook content met de overname van hun praktijk door Het Notarieel.

Inmiddels hebben ze hun werkzaamheden afgebouwd. “Het moet nog wel indalen, we zijn aan het overdenken wat we willen. Als het weer kan, gaan we in ieder geval meer van de wereld zien.” Voor de verdere invulling gunnen ze zichzelf de tijd. “We doen het rustig aan. De balans tussen werk en privé was in de afgelopen jaren volledig zoek. Dat willen we vanaf nu beter invullen.”

Heetebrij treedt in voetsporen van Pekel & Klein
“De mentaliteit hier in de Noordoostpolder past bij mij”, zegt kandidaat-notaris en partner Hans-Willem Heetebrij van Het Notarieel Emmeloord. “Niet van de toren blazen, maar gewoon je werk goed doen. Langdurige relaties zijn in ons vak gebaseerd op vertrouwen.”

Heetebrij begon twintig jaar geleden zijn carrière als kandidaat-notaris en heeft sindsdien bij verschillende kantoren in Gelderland gewerkt. Hij is gespecialiseerd in (bedrijfs)vastgoed en ondernemingsrecht en heeft als waarnemend notaris volop ervaring opgedaan in familierecht. Waar veel collega’s ervoor kiezen kandidaat-notaris te blijven - “zij willen de rompslomp en het ondernemersrisico niet” - wil Heetebrij de stap wel zetten om notaris en dus ondernemer te worden. “Die combinatie heeft me altijd getrokken. Door mijn brede juridische basis word ik intern vaak ingezet als sparringpartner. Mede daardoor raak je van alle ins en outs van het notariskantoor op de hoogte, zowel vakinhoudelijk als op managementniveau.”

Ondernemer 
Vanwege zijn brede interesse en ervaring werd Hans-Willem vorig jaar benaderd door Het Notarieel. “Zij vroegen of ik ambities had om in de toekomst notaris te worden.” Sinds 1 januari 2020 is hij mede-eigenaar van Het Notarieel Emmeloord. De zittende notarissen Bert Klein en Margrita Pekel begonnen dit najaar met het afbouwen van hun taken en sindsdien is Hans-Willem waarnemend notaris. Naar verwachting is hij begin 2021 bij Koninklijk Besluit officieel notaris. 

Voor de klant verandert er weinig, verzekert hij. “Ik wil op de voet van Bert en Margrita verder, dus betrokken zijn bij de klanten. Weten wat er speelt, zodat je ook passend advies kunt geven.” Als ondernemer zet hij in op lichte groei. “Als we geleidelijk meer markt krijgen in de grensstreken van de polder zou dat mooi zijn. Maar bij groei denk ik eerst vooral aan uitbreiding van de digitale dienstverlening. Zo hebben wij sinds kort een online kluisje voor de klanten waar al hun documenten in komen te staan. In de toekomst worden door onze overheid steeds meer eisen gesteld op het gebied van digitalisering. Wij moeten en willen daarin mee.”

Het Notarieel
0527 - 615931
emmeloord@hetnotarieel.nl
www.hetnotarieel.nl